BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Διαδηλώσεις και ενδιάμεσος απολογισμός στην Κοπεγχάγη


Στο ημίχρονο της διεθνούς διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το κλίμα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο με βασικό αίτημα τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για την προστασία του κλίματος


Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ίδια την πρωτεύουσα της Κοπεγχάγης. Ξεκίνησε από το κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης μέχρι το Bella Center που φιλοξενεί τις εργασίες της διάσκεψης. Η χθεσινή διαδήλωση επισκιάστηκε από επεισόδια και συλλήψεις 968 διαδηλωτών. Στο μεταξύ οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, όταν μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτίρια με πέτρες και βεγγαλικά, πυρπολώντας και 4 αυτοκίνητα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Όταν σχεδιάζαμε αυτή τη διαδήλωση ήμασταν σίγουροι ότι θα πάρουν μέρος 20.000, ελπίζαμε ότι θα έρθουν 60.000, η αστυνομία τώρα λέει ότι είμαστε 100.000", είπε στους συγκεντρωθέντες ο πρόεδρος της Greeenpeace Κούμι Ναϊντού, επικεφαλής της κίνησης "tck, tck, tck" που είχε οργανώσει τις κινητοποιήσεις για να τονίσει το αίτημα για συγκεκριμένα μέτρα στην Κοπεγχάγη.

Ενδιάμεσος απολογισμός

Διαδήλωση για το κλίμα και στην Αυσταλία Την ίδια ώρα μέσα στο συνεδριακό κέντρο οι αντιπροσωπείες έκαναν έναν ενδιάμεσο απολογισμό πριν ξεκινήσει η δεύτερη και καθοριστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, που θα κλείσει με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική του κλίματος στην πρώτη εβδομάδα είναι η περίπτωση του Τουβαλού. Είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει τη μοίρα των περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών και ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Γουίλιαμ Φράι επενέβαινε συχνά για να διευκρινιστούν όσα ακούγονται και συζητιούνται στην πρωτεύουσα της Δανίας. "Θέλω να παρουσιαστεί στους αρχηγούς κρατών και τους πρωθυπουργούς μία δεσμευτική πρόταση για να την υπογράψουν. Εμείς έχουμε κάνει την πρότασή μας πριν από έξι μήνες και όχι τις τελευταίες δύο ημέρες. Και σήμερα που ξύπνησα έβαλα τα κλάματα. Δεν είναι εύκολο για ένα μεγάλο άντρα να το παραδεχτεί. Η μοίρα της χώρας μου βρίσκεται στα χέρια σας."

Η διάσκεψη σε αποφασιστική φάση

Αίτημα η δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των ρύπωνΟ εκπρόσωπος του Τουβαλού θέλει μια συμφωνία με νομική ισχύ που θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο και όχι γενικές διακηρύξεις προθέσεων. Το συμμερίζεται και η Δανή υπουργός Περιβάλλοντος που προεδρεύει της διάσκεψης Κόνι Χέντεγκαρντ ."Και εμείς θέλουμε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία και το τονίζω. Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, μολονότι σήμερα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό".
Ο απολογισμός θα αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις που θα περάσουν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος, που άρχισαν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ο πρόεδρος της Γραμματείας του ΟΗΕ για το κλίμα Ίβο ντε Μπόρ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο "το αγκαζάρισμα των υπουργών, για να διασφαλίσουμε το επόμενο επίπεδο τόσο στις διαπραγματεύσεις, όσο και στους στόχους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να δώσουν το αποτέλεσμα που τους ζητά ο κόσμος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.