BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συλλήψεις και επεισόδια στις πορείες για τη δολοφονία του Αλέξη

Ένταση και επεισόδια, μετά την προγραμματισμένη πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Υπό κατάληψη βρίσκονται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Νομική και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, ενώ κλειστοί παραμένουν οι γύρω δρόμοι. Το απόγευμα της Κυριακής ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Ομάδες κουκουλοφόρων έχουν προκαλέσει ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και έχουν βάλει φωτιές, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται συνεχώς μαζί τους ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και έχουν προχωρήσει σε 91 προσαγωγές και συλλήψεις. Ένταση και στη Θεσσαλονίκη, με την Εγνατία οδό να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πανεπιστήμιο τραυματίστηκε ο πρύτανης Χρήστος Κίτας, o οποίος μεταφέρθηκε στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Επίσης στο Σύνταγμα τραυματίστηκαν δυο διαδηλωτές καθώς και τέσσερις αστυνομικοί – μια γυναίκα από πέτρα στο κεφάλι και 3 της ομάδας Δέλτα.
Ένταση και κλεφτοπόλεμος στη συγκέντρωση

Η ένταση δεν έλειψε από την προγραμματισμένη πορεία της Κυριακής, αφού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι νεαροί που μετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με βαριοπούλες και λοστούς έσπασαν την πόρτα του Πανεπιστήμιο και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Μάλιστα, οι αναρχικοί, που τελικά κατάφεραν να μπουν στην Πρυτανεία και να αναρτήσουν τη σημαία του αντιεξουσιαστικού χώρου, ξυλοκόπησαν άγρια και τον Πρύτανη.

Συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε μπροστά στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όταν περίπου 1000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια για το συλλαλητήριο, προσπάθησαν να μπουν μέσα. Ακολούθησε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και τους απώθησαν χωρίς να πάρει έκταση το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και της εισβολής των νεαρών ταραχοποιών στην Πρυτανεία, που από τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής τελεί υπό κατάληψη, τραυματίστηκε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Κίτας. Ο κ. Κίτας στην προσπάθειά του να εμποδίσει τους αναρχικούς δέχτηκε την επίθεση ομάδας νεαρών που τον γρονθοκόπησαν Ο πρύτανης μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου για προληπτικούς λόγους- δεδομένου ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας- νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επίσης, οι αναρχικοί που κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην ουρά της πορείας, σε κάποια στιγμή αποσπάστηκαν και άρχισαν να επιτίθενται κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μολότοφ, πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα, ενώ δημιούργησαν ένα πρόχειρο οδόφραγμα βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, μετατρέποντας το κέντρο σε πεδίο μάχης.

Μετά τη λήξη της πορείας, οι ομάδες των κουκουλοφόρων που είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά και μπροστά στο Πολυτεχνείου, το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους. Οι αναρχικοί εκμεταλλευόμενοι το άσυλο βγαίνουν από το ίδρυμα, πετούν πέτρες και ξαναμπαίνουν μέσα διεξάγοντας κλεφτοπόλεμο.

Μάλιστα, από τις επιθέσεις τους ξέφυγαν σταθμαρχεία του ΟΑΣΑ, καθώς και βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, τις οποίες οι δράστες έσπασαν με βαριοπούλες και σιδηρολοστούς.


Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις τηρούν αμυντική στάση και προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των ταραχοποιών με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 90 προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η οδός Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου μαίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σ΄ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ ως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Το κύριο σώμα της πορείας στη Θεσσαλονίκη κινείται προς την Αστυνομική διεύθυνση της συμπρωτεύουσας ζητώντας την απελευθέρωση 160 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια που προηγήθηκαν.


Επαρχία

Πέντε προσαγωγές πραγματοποίησε η αστυνομία στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν απομόνωσε το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, πριν αυτό εισχωρήσει στην πορεία. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από τους εξουσιαστές σακίδια με βόμβες μολότωφ, καδρόνια και λοστού. Ειρηνική πορεία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Πορείες αντιεξουσιαστικών ομάδων το απόγευμα σε Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα και Καβάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.