BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ακούμε και με τα μάτια !!

Είναι γνωστό –τουλάχιστον στους επιστήμονες– ότι ακούμε και με τα μάτια μας, εκτός από τα αυτιά μας. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1976 διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ενοποιούν τα ακουστικά και οπτικά σήματα, όπως κινήσεις του στόματος και του προσώπου, όταν παρακολουθούν το συνομιλητή τους.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα που εξετάζει μια διαφορετική ομάδα αισθητηριακών σημάτων, ενισχύουν την άποψη ότι η εν λόγω ενοποίηση αποτελεί έμφυτη διαδικασία για τον άνθρωπο. Στην εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature, ο Μπάιαν Γκικ και ο Ντόναλντ Ντέρικ από το University of British Columbia υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος ακούει και με το δέρμα του.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να εκφέρουν συλλαβές ενώ ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή που εκτίνασσε ταυτόχρονα μια ελάχιστη ποσότητα αέρα στο δέρμα του χεριού ή του λαιμού.

Στις συλλαβές αυτές περιλήφθηκαν οι «πα» και «τα», οι οποίες περιέχουν χειλικά σύμφωνα και κατά την εκφορά τους μοιάζει να εκπέμπεται μια μικρή ποσότητα αέρα από το στόμα. Επίσης, περιλήφθηκαν οι συλλαβές «ντα» και «μπα», κατά τις οποίες δεν εκπέμπεται αέρας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν τις συλλαβές «ντα» ή «μπα» και ταυτόχρονα εκπέμπονταν αέρας στο δέρμα τους, εκείνοι εκλάμβαναν τις συλλαβές ως «τα» και «πα».

«Το πείραμα αυτό είναι ενδεικτικό του εν λόγω φαινομένου, ότι δηλαδή ο άνθρωπος λαμβάνει και χρησιμοποιεί πληροφορίες τις οποίες δε συνειδητοποιεί», επισημαίνει ο κ Γκικ. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η ενοποίηση διαφορετικών αισθητηριακών σημάτων είναι έμφυτη διαδικασία, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.