BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

"Παράδοση σε συμφέροντα"

Την έντονη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκφράζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και η ιστορία της διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αναδεικνύουν ένα σκάνδαλο διαρκείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σ' έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και των συμφερόντων του λαού».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ναυπηγεία διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, εξειδικευμένους εργαζόμενους και πείρα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση, όχι μόνο εμπορικών πλοίων, αλλά και πολεμικών φρεγατών και υποβρυχίων και έχουν αναλάβει την κατασκευή βαγονιών συρμών του ΟΣΕ και Μετρό και άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών στην Ελλάδα. Επίσης, διαθέτουν σύγχρονες υποδομές για να καλύψουν τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες της ακτοπλοΐας, του πολεμικού ναυτικού, των μεταφορών σταθερής τροχιάς.

«Αναφερόμαστε μόνο σ' αυτές τις ανάγκες, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εκατοντάδες πλοία, που ναυπηγεί σήμερα στο εξωτερικό το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χωρίς, επίσης, να συνυπολογίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες για κατασκευή νέων πλοίων φιλικότερων στο περιβάλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΓ του κόμματος.

Αναφερόμενο στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή κυβερνητική πολιτική, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυπηγεία δεν είχε ποτέ ως στόχο τη διασφάλιση της σταθερής δουλειάς των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και προσθέτει: «Και τότε που τα αγόραζαν από τον Νιάρχο και στη φάση της ιδιωτικοποίησης - παράδοσης στην "Thyssen Krupp", αλλά και τώρα, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον γερμανικό όμιλο έχουν ως στόχο την παράδοση των ναυπηγείων σε νέα κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Το Πολιτικό Γραφείο αναφέρει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα, τόσο στο Σκαραμαγκά, όσο και στην Ελευσίνα, ότι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα δεν συμβαδίζουν με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που καλεί να εγκαταλειφθούν στην ουσία αρκετοί εγχώριοι κλάδοι παραγωγής, στους οποίους το κεφάλαιο δεν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας και να στηριχθεί το λεγόμενο «πράσινο πρότυπο ανάπτυξης».

Τέλος, το ΠΓ αναφέρει ότι «η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για να δοθεί άμεσο πλήγμα στην ιδιωτικοποίηση κλάδων στρατηγικής σημασίας».

Για τη θητεία

Η κατάργηση της θητείας στην αεροπορία και το ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και την μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις.

Για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά

Απέναντι στο μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των εργοδοτικών φορέων που πιέζουν και απειλούν τον αγώνα των εργαζόμενων στο λιμάνι, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, πρέπει να υψωθεί η οργή όλων των εργαζομένων και η απαίτηση να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση. Για το λαό νόμιμο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.