BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέα γρίπη: Εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα

Στις 16 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη. Προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία -δημόσια και ιδιωτικά- τα ευπαθή άτομα με παραπεμπτικό του ιατρού τους και τα άτομα με χρόνιες νόσους.
Τις παραπάνω, μεταξύ άλλων, οδηγίες έστειλε χθες η υπουργός Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την προετοιμασία του εμβολιασμού.

Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των άνω των 150 κλινών γενικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ορίσουν εμβολιαστικούς χώρους που θα λειτουργούν καθημερινά απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα, εκτός εφημερίας. Κατά την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών θα εμβολιαστεί το προσωπικό. Ελεύθερη από την πρώτη στιγμή θα είναι και η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων στην περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους - θα πρέπει να φέρουν ιατρική γνωμάτευση.

Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί.

Το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση των εργαζομένων που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους, θα ζητούν από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν να τους συμπεριλάβουν στις καταστάσεις που οι τελευταίοι θα παραδώσουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Το Ωνάσειο, το Παπαγεωργίου, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά Θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με την εγκύκλιο. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο των νοσοκομείων θα γίνει από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι διοικητές των νοσοκομείων θα συστήσουν τις Επιτροπές Πανδημίας Γρίπης. «Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων και μέλη ο διευθυντής φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (διευθυντής παθολογικής κλινικής ή διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής ή διευθυντής ΜΕΘ όπου υπάρχει), ο γιατρός εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης υγείας και ένας διοικητικός υπάλληλος», αναφέρει η εγκύκλιος.

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας είναι η διενέργεια των εμβολιασμών, ο ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης, με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου, η σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

Τη δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας.

Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα νοσοκομεία, η Επιτροπή Πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αποζημίωση

«Το προσωπικό (συνεργεία εμβολιασμού) που θα απασχοληθεί θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών με αποδεσμευμένους γι' αυτόν τον σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σε δύο ημέρες οι διοικητές των νοσοκομείων πρέπει εγγράφως να έχουν ενημερώσει το υπουργείο για τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Επιτροπής Πανδημίας της Γρίπης, τον ορισμό της ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης, με υπεύθυνο τον διευθυντή του φαρμακείου και σε μία εβδομάδα για τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.