BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους εξοπλισμούς, εξήγγειλε ο Βενιζέλος

Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, αλλά και προώθηση μίας ολοκληρωμένης λύσης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του.
Αναλυτικότερα, σχετικά με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη νομική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία, ώστε να παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα επαναξιολογηθεί το τρέχον και το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ).
Σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι ήρεμοι, ήσυχοι και ασφαλείς, όχι όμως ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε. Τόνισε, εξάλλου, ότι η κάλυψη θέσεων από ανακληθέντες από την εφεδρεία θα γίνει με φειδώ.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι είχε συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου -προγραμματίζεται συνάντηση του και με τον Γεράσιμο Αρσένη- προς αξιοποίηση της εμπειρίας τους.
Για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «προωθούμε λύση, η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτρέψει να διασωθούν τα ναυπηγεία και θα επιτρέψει στο ναυπηγικό κλάδο γενικότερα να αποκτήσει μία νέα δυναμική».
Δήλωσε, επίσης, ότι για το θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σαφείς, απλές και εφαρμόσιμες», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε την απόφαση-πλαίσιο (σσ. για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών) και θα κάνουμε τους καλύτερους χειρισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού δημοσίου».
Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση, κατά 36%, των λειτουργικών δαπανών.Για το 2009, οι δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση τις παραλαβές, ανέχονται σε 3,157 δισ. ευρώ, το 2010 θα είναι μικρότερες των 2,72 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 θα περιοριστούν στα 350 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμανε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τη βούληση, το όραμα και τη στρατηγική, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε έναν αμυντικό εξορθολογισμό».Λαθρομετανάστευση Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, που επιτηρεί από αέρος την οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν η γείτονα θελήσει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη, σεβόμενη όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία μέσω των ραντάρ της εξακολουθεί να παρενοχλεί ελικόπτερα και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης». Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την παραχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην στρατοπέδου στον Ούτζα Μοριά της Λέσβου για την κατασκευή χώρου υποδοχής προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.