BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσληψη μεταναστών στην Αστυνομία, στο ΥΠΕΣ η αρμοδιότητα του ασύλου


Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών, την πρόσληψη στα αστυνομικά τμήματα μεταναστών, που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την τιμωρία όσων αστυνομικών «υποθάλπουν φασιστικά στοιχεία», προκειμένου να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με εκπροσώπους της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ο κ. Χρυσοχοΐδης ακόμη εξήγγειλε την υποστήριξη των αστυνομικών τμημάτων στις ευαίσθητες περιοχές με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και τη συμμετοχή στο πολιτικό προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων μεταναστών 2ης γενιάς.
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της «συνεργασίας αστυνομικών με φασίστες και τη Χρυσή Αυγή και το θέμα της αδράνειας της αστυνομίας στα τεκταινόμενα από τους φασίστες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα». Σύμφωνα με τον ρ/σ Σκάι, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να δήλωσε ότι έχει δει και αυτός συνεργασία αστυνομικών με φασιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα τον φόβισε.
Ο υπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους της οργάνωσης, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελίες για χρήση βίας κατά την προσαγωγή αλλοδαπών και για κακομεταχείριση – βασανισμό αλλοδαπών κατά την κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι η πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» έθεσαν στον υπουργό το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, της δράσης της FRONTEX και των «στρατοπέδων συγκέντρωσης τύπου Παγανής». Η οργάνωση ζήτησε από τον υπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα «στρατόπεδα» του ιδίου τύπου και ότι θα καταργήσει όσα υπάρχουν.
Επίσης, δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον τα αστυνομικά τμήματα στις ευαίσθητες περιοχές θα υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και μετανάστες, ενώ μελλοντικά σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων θα συμμετέχει και η δεύτερη γενιά.
Η αρχή θα γίνει με το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, που άμεσα θα «υποστηριχθεί» από κοινωνικούς επιστήμονες και αλλοδαπούς, οι οποίοι θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επίσης θα συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων για το άνοιγμα της παιδικής χαράς.
Σε ό,τι αφορά εν γένει τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας θα συσταθεί Ειδικό Γραφείο Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.