BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας


Για τους κινδύνους που γεννά η παγκόσμια κρίση, την ανέχεια και την παγκόσμια πείνα μίλησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη διεθνή ημέρα κατά της φτώχειας, που έχει οριστεί στις 19 Οκτωβρίου.
«Πριν ένα χρόνο η παγκόσμια οικονομία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Καθώς άρχισε να εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα, χιλιάδες οικογένειες βυθίστηκαν στην ανεργία με αποτέλεσμα να ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρά το γεγονός ότι τώρα οι οικονομολόγοι βλέπουν σημάδια ανάκαμψης, τα φτωχότερα έθνη του κόσμου θα συνεχίσουν να υποφέρουν», τόνισε ο κ. Ναβί Πιλάι.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισήμανε ότι η ευημερία των λαών στο μέλλον εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης της σημερινής νεολαίας.
«Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών είναι αυτά που υφίστανται τα μεγαλύτερα πλήγματα σε περιόδους κρίσης και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Πιλάι υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταρτιστεί αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να θεσπιστούν κοινωνικά μέτρα για τα παιδιά και όσους ζουν στο περιθώριο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιλάι τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου της φτώχειας και να μεριμνήσουν κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες μαστίζονται ακόμα περισσότερο από την ανεργία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της ανάκαμψης δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο.
«Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που στους κόλπους του φιλοξενεί αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις εθνικές προσπάθειες για τη στήριξη των ασθενέστερων», υποστήριξε ο κ. Πιλάι εξηγώντας ότι τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν και να παλέψουν για την ανάπτυξη.
«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας πείνας και φτώχειας δεν θα διαιωνιστεί. Η ανθρωπιστική προσέγγιση της οικονομικής μεγέθυνσης θα διασφαλίσει ότι τα φτωχά παιδιά δεν θα περιθωριοποιηθούν και θα καταφέρουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία», κατέληξε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.