BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γκόρντον Μπράουν: «καταστροφικό» το μέλλον του πλανήτη


Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε ομιλία του στο Φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα (MEF) στο Λονδίνο, προειδοποίησε ότι το μέλλον του πλανήτη προβλέπεται να είναι «καταστροφικό», με κύματα καύσωνα, πλημμύρων και ξηρασιών, αν επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη.
Ο Γκόρντον Μπράουν επισήμανε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μπροστά τους ένα περιθώριο 50 ημερών για να «σώσουν τον πλανήτη».
Είναι καιρός να δράσουμε, δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη σωτηρία του πλανήτη, τόνισε χαρακτηριστικά στο Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 17 χώρες μέλη με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπών ρύπων στο πλανήτη.
Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης στοχεύει στη σύναψη μιας κοινής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Ο κος Μπράουν τόνισε ότι η χώρα του πρόκειται να αντιμετωπίσει συχνότερα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρων στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής του κλίματος, το καλοκαίρι του 2003, όπου η Ευρώπη «χτυπήθηκε» από ένα κύμα καύσωνα, που κόστισε τη ζωή 35,000 ανθρώπων.
Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορεί να συμβεί συχνότερα στο μέλλον, για αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής.
Οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κλιματική αλλαγή, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, τόνισε ο ίδιος.
Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα στο μέλλον, όπως η μαζική μετανάστευση, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία τώρα.
Οι ζημιές που θα προκληθούν από την ανεξέλεγκτη αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καμία αναδρομική συμφωνία στο μέλλον δεν θα μπορέσει να επανορθώσει την κατάσταση, συμπλήρωσε ο ίδιος.