BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κατηγορούν ΗΠΑ και Βρετανία για επίθεση καμικάζι με 31 νεκρούς

Με όρκους για εκδίκηση και απόδοση ευθυνών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία το Ιράν ανακοίνωσε χθες πως τουλάχιστον 31 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση καμικάζι στην περιοχή Πισίν, κοντά στα ιρανοαφγανικά σύνορα, και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι έξι υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, που ήταν και ο στόχος των τρομοκρατών.
Συγκεκριμένα, οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο καθ’ οδόν προς μια συνάντηση που είχαν στην περιοχή Πισίν κοντά στα σύνορα Ιράν με Πακιστάν, όταν ένας άνδρας κινούμενος πλησίον του αυτοκινήτου πυροδότησε εκρηκτικά που μετέφερε, σκοτώνοντας τους επιβαίνοντες σ’ αυτό, αλλά και αθώους πολίτες.
Μεταξύ των νεκρών φρουρών είναι και ο στρατηγός Νουραλί Σουστάρι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών και ο στρατηγός Μοχμεντζαντέχ, διοικητής των δυνάμεων των Φρουρών στο Μπαλουχιστάν.
Αν και η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως μία οργάνωση σουνιτών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι αναμείχθηκαν στην επίθεση εναντίον των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης και προειδοποίησαν ότι θα εκδικηθούν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Fars».
«Η τρομοκρατική οργάνωση του Ρίτζι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση», μετέδωσε η τηλεόραση, αναφερόμενη στον Αμπντολμαλέκ Ρίτζι, ηγέτη της σουνιτικής Τζουντόλαχ, ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «τρομοκράτες που στηρίζονται από το Μεγάλο Σατανά, τις ΗΠΑ, και τη σύμμαχό τους, Βρετανία».
O πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί επιβεβαίωσε το θάνατο των υψηλόβαθμων διοικητών σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, λέγοντας πως «στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια στην επαρχία Σιστάν-Μπαλοχιστάν και αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή με βάση το οικονομικό σχέδιο», ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Από την πλευράς τους, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας αρνούμενες ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή.
Επισημαίνεται ότι οι πιστοί στο πνεύμα της επανάστασης του 1979 Φρουροί της Επανάστασης είναι στην πραγματικότητα 120.000 ετοιμοπόλεμοι άνδρες, που μεριμνούν για την ιρανική ασφάλεια σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, είναι υπεύθυνοι για το πυραυλικό σύστημα και διαθέτουν αυτόνομο εξοπλισμό, στρατιωτικό και ναυτικό.
Η σουνιτική οργάνωση Τζουντόλαχ, που κατά το σιιιτικό Ιράν στηρίζεται από τις ΗΠΑ, επιτέθηκε τελευταία φορά σε σιιτικό τέμενος του Ιράν –στο Μπαλουχιστάν– τον περασμένο Μάιο.