BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Απαγοητεύουν οι αποφάσεις Ομπάμα για τα απειλούμενα είδη


Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στις περιβαλλοντικές οργανώσεις η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να μη συμπεριλάβει τη φώκια largha στη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η φώκια largha, που ξεχωρίζει γιατί είναι γεμάτη μαύρες βούλες, ζεί στην Αρκτική και η επιβίωσή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πάγους, οι οποίοι ωστόσο λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα καθώς η φώκια largha γεννά τα μωρά της αποκλειστικά πάνω στους πάγους, γεγονός που σημαίνει ότι αν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, το συγκεκριμένο είδος πιθανότατα θα εξαφανιστεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με μελέτες περιβαλλοντολόγων, το 40% των θαλάσσιων πάγων στην Αλάσκα αναμένεται να λιώσει μέχρι το 2050.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας, επισημαίνεται ότι ο Ομπάμα όχι μόνο αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη φώκια largha στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση αλλά επανεξετάζει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αρκτική.
Αυτό σημαίνει ότι η φώκια largha, εκτός από την κλιματική αλλαγή θα απειλείται επίσης από την ηχορύπανση και την ανθρώπινη παρουσία.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο για θυσία της φύσης στο βωμό της πολιτικής.
Παράλληλα, οι περισσότεροι εξ αυτών ανακαλούν τα λεγόμενά τους περί «πράσινης διακυβέρνησης Ομπάμα» και τον ταυτίζουν με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
«Η επιστήμη και η προστασία του περιβάλλοντος εξακολουθούν να έρχονται σε δεύτερη θέση, πίσω από τις πολιτικές προσδοκίες και φιλοδοξίες», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.