BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μπανάνα: ένα παρεξηγημένο φρούτο

Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan, που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ έχει ακόμα χρώμα πράσινο καθώς το φρούτο συνεχίζει να ωριμάζει πολύ γρήγορα μετά την κοπή του. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Μαλαισίας και ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε το φρούτο στην Ευρώπη. Μεγάλοι παραγωγοί μπανάνας είναι η Ινδία, η Κίνα, οι χώρες της Καραϊβικής, της Νότιας Αμερικής και χώρες της Αφρικής. Στην Αμερική ξεκίνησε να καταναλώνεται ευρέως μόλις το 19ο αιώνα. Είναι πιθανώς το δημοφιλέστερο φρούτο παγκοσμίως και ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 2 φορές περισσότερες μπανάνες σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο.Υπάρχουν πολλά είδη ποικιλιών μπανάνας, πολλά από τα οποία θα εξέπλητταν τους δυτικοευρωπαίους καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι στην πανταχού παρούσα ποικιλία επιδόρπιου Cavendish που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ. Άλλες περιλαμβάνουν τις κόκκινες Κουβανέζικες (ή Κολοράντο) οι οποίες προέρχονται από τον Ισημερινό και έχουν καφετί-κόκκινο δέρμα, Λακτάταν από τις Φιλιππίνες οι οποίες είναι πολύ αρωματικές, και Μανζάνο και Μπούρο που έχουν ελαφριές γεύσεις μήλου και λεμονιού, αντίστοιχα. Άλλες εξωτικές ποικιλίες δεν καταναλώνονται γενικά τοπικά, επειδή δεν αποθηκεύονται σωστά ή βλάπτεται εύκολα η φλούδα τους. Οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μεσσηνία και την Κρήτη παράγουν ιδιαίτερα εύγεστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες.Η μπανάνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες και της υψηλής θερμιδικής της αξίας (90-130 kcal) σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα αποφεύγεται από τους καταναλωτές, ειδικά σε περιόδους δίαιτας. Ωστόσο, η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος.Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή. Μια δίαιτα πλούσια σε Κάλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας Νατρίου.Επιπλέον, η μπανάνα, μέσω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτικές ίνες βοηθά ιδιαιτέρως στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στη σωστή πέψη, ενώ προκαλεί κορεσμό όταν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο γεύμα. Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες να προσφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από εμφάνιση υπερπλασιών της γαστρεντερικής οδού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.Η μπανάνα εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.Επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη μπανάνα σε μικρότερες ποσότητες είναι η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το παντοθενικό οξύ, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει νάτριο, ενώ έχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης.Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή ενδιαμέσου σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Η θερμιδική της αξία απλά την καθιστά ένα φρούτο που καλό είναι να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!Δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια εντατική προπόνηση 90 λεπτών. Δεν είναι απορίας άξιο ότι η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο στον κόσμο των αθλητών. Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί μια μπανάνα να μας βοηθήσει να είμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει, εμποδίζοντας ένα σημαντικό αριθμό ασθενειών, αλλά προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση μιας μπανάνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που είναι ικανή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και γενικώς να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.PMS: Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.Αναιμία: Υψηλή σε σίδηρο, οι μπανάνες μπορεί να τονώσουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας.Αρτηριακή πίεση: Τα μοναδικά αυτά τροπικά φρούτα είναι εξαιρετικά υψηλά σε κάλιο ακόμη χαμηλή σε αλάτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλειο για να κερδίσει το αίμα πίεση. Τόσο ναι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις επιτρέπονται στον τομέα της μπανάνας να κάνει επίσημες απαιτήσεις για την καρπός της ικανότητας για τη μείωση του κινδύνου της πίεσης του αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.Μάθηση: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φρούτα με κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση των μαθητών, καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο ενεργό.Δυσκοιλιότητα: Υψηλές σε ίνες, οι μπανάνες στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην κανονική δράση των εντέρων, βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς την καταφυγή σε υπακτικά.Πονοκέφαλος: Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους θεραπείας πονοκέφαλου είναι ένα milkshake μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα χαλαρώνει το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού, συσσωρεύετε εξαντλημένα σακχάρου στο αίμα επίπεδα, ενώ το γάλα ενυδατώνει το σύστημα.Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική αντιοξυδοτική επίδραση στον οργανισμό, έτσι ώστε αν υποφέρετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για χαλαρωτική ανακούφιση.Πρωινή Αδυναμία: Οι μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθάνε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή της αδυναμίας το πρωί.Τσιμπήματα εντόμων: Πριν φθάσετε να χρησιμοποιήσετε για το τσίμπημα του εντόμου κρέμα, δοκιμάστε να τρίψετε την ερεθισμένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εκπληκτικά επιτυχή τη μείωση στο οίδημα και τον ερεθισμό.Νεύρα: Οι μπανάνες είναι υψηλές σε βιταμίνες Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο εναντίον εντερικών διαταραχών λόγω της μαλακής υφής και την ομαλότητας. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να διατρέχει κίνδυνος. Επίσης, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό από την επίστρωση του βλεννογόνου του στομαχιού.Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα. Η Β6, Β12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνησίου που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της απουσίας νικοτίνης.Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό, το οποίο βοηθά την εξομάλυνση των παλμών, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα.Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στο “The New England Journal of Medicine”, «οι μπανάνες ως μέρος ενός τακτικού διαιτολογίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια έως και κατά 40%!Η μπανάνα είναι μια φυσική θεραπεία για πολλά προβλήματα. Όταν συγκριθεί με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το διπλάσιο του σε υδατάνθρακες, τρεις φορές το φώσφορο, πέντε φορές τη βιταμίνη Α και το σίδηρο, και οι άλλες δύο φορές περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.