BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μυστηριώδης θάνατος 50 αγελάδων στο δέλτα του Αξιού


Μια περίεργη υπόθεση θανάτωσης 50 αγελάδων στο δέλτα του Αξιού, στην περιοχή των Μαλγάρων, απασχολεί επιστήμονες και αστυνομικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Η εν λόγω υπόθεση, περιπλέκεται καθώς στα σπλάχνα των ζώων ανιχνεύθηκε απαγορευμένο τοξικό φυτοφάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αλλά από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο νερό και στις ζωοτροφές, οι αναλύσεις δεν έδειξαν τέτοιου είδους υπολείμματα φυτοφαρμάκου.
Οι κτηνίατροι που ερευνούν την υπόθεση, εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για δολιοφθορά, δηλαδή άγνωστος να θέλησε να δηλητηριάσει τα εν λόγω ζώα, ρίχνοντας φάρμακο στο νερό ή στην τροφή τους.
Ο ιδιοκτήτης της μονάδας, στην οποία εκτρέφονται 200 αγελάδες, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται και εξετάζονται δείγματα από ολόκληρη την περιοχή, για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί τα νερά η οι ζωοτροφές, δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Τσαμασλής.
Ο προιστάμενος της διεύθυνσης Ελέγχου της Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παρασχούδης ,δήλωσε ότι μόλις πληροφορήθηκαν το εν λόγω γεγονός, αμέσως έσπευσε κλιμάκιο από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής και από τον ΕΛΓΑ.
Μερικές αγελάδες που είχαν νοσήσει περισώθηκαν.
Συνολικά μέσα σε μια βδομάδα ψόφησαν περίπου 50 ζώα από τα 200, δήλωσε ο ίδιος.
Από την νεκροψία που διεξήχθη, δε διαπιστώθηκε κάποιο νόσημα που να αιτιολογεί τους συγκεκριμένους θανάτους.
Επίσης, ο κ. Παρασχούδης επισήμανε ότι το περίεργο στην υπόθεση, είναι ότι το περιστατικό συνέβη στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, οπότε δεν υπήρξε ράντισμα στους ορυζώνες της περιοχής.