BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού δεν θα υπάρχουν το 2100


Τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού είναι πιθανό να βυθιστούν πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε προβλεφθεί, λόγω της αύξησης της στάθμης των θαλασσών, προειδοποίησε ο καθηγητής Patrick Nunn, ειδικός στις κλιματικές αλλαγές.
Ο καθηγητής Patrick Nunn προεδρεύει των συνομιλιών για τις κλιματικές αλλαγές στον Ειρηνικό στο συνέδριο που γίνεται στο Ματζούρο, πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ.
Μέχρι το 2100 δεν γνωρίζω ποια νησιά του Ειρηνικού θα είναι ακόμα κατοικήσιμα, δήλωσε ο Nunn, ο οποίος είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Ειρηνικού στα Νησιά Φίτζι.
Στον εν λόγω συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 14 χώρες του Ειρηνικού.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα γίνει γρηγορότερα από ότι είχε προβλεφθεί από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην έκθεση που είχε παρουσιάσει το 2007, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Εκτιμάται ότι η στάθμη του επιπέδου των θαλασσών θα ανέβει κατά ένα μέτρο, μέχρι το τέλος του αιώνα, τόνισε ο Patrick Nunn.
Τα νησιωτικά κρατίδια που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως τα νησιά Μάρσαλ, το Κιριμπάτι και το Τουβαλού, απειλούνται άμεσα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταλάβουν οι πολιτικοί την ανάγκη που υπάρχει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού.
Η μετακίνηση των πληθυσμών είναι από τα δυσκολότερα θέματα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς θα πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τον τρόπο ζωής τους αφού οι περιοχές που ζουν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες , επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα εδώ και 24 χρόνια.
Στα μεγαλύτερα νησιά του Ειρηνικού υπάρχει λιγότερη ανησυχία για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καθώς ο πληθυσμός μπορεί να μετακινηθεί στην ενδοχώρα.
Ενώ τα νησιά Μάρσαλ, το Κιριμπάτι και το Τουβαλού δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.
Ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι ηγέτες των νησιωτικών κρατιδίων με χαμηλό υψόμετρο, θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να σχεδιάζουν τη μετακίνηση των πληθυσμών, γιατί μέχρι το 2020 θα πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο.