BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Χιλή: Φόβοι για φονικό τσουνάμι μετά το σεισμό

Σφοδρό το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή που επλήγη τα ξημερώματα από έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφονται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Περισσότεροι από 85 άνθρωποι, μόνον στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής, όπως δήλωσε νωρίτερα στη χιλιανή κρατική τηλεόραση η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ σκοτώθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, τη λατινοαμερικανική χώρα. Νωρίτερα η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 78 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε η νέα ανακοίνωση δημιουργεί βεβαιότητες για δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική χώρα ενώ η πρωτεύουσα Σαντιάγο όπως και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν παραλύσει, κλειστό είναι το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ κάνει έκκληση για ψυχραιμία καθώς ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στον Ειρηνικό καθώς τις επόμενες ώρες πολλά νησιά απειλούνται από επερχόμενο τσουνάμι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης. "Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου. Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Με τσουνάμι απειλείται και το Νησί του Πάσχα, δήλωσε η Πρόεδρος Μπασελέτ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για τη Γαλλική Πολυνησία. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 15:50 ώρα Γκρήνουιτς (17:50 ώρα Ελλάδας), την Ταϊτή στις 17:50 ώρα Γκρήνουιτς και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 18:15 ώρα Γκρήνουιτς, ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκαλεί ο ισχυρός σεισμός στη Χιλή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή αυτήν "την ώρα της ανάγκης". Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν ότι ετοιμάζονται ν' αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.
"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει "σε στενή επαφή" με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Άμεση αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς ζουν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.