BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ηλεκτρονικά απόβλητα: τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών αποβλήτων», τονίζει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παράγουν ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 500% την επόμενη δεκαετία.

Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων συνεπάγεται πολύ σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιλαμβάνουν τοξικά υλικά.

«Το θέμα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ruediger Kuehr, ο οποίος επιβλέπει τις πρωτοβουλίες για μηδενικές εκπομπές στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Βλέπουμε την πείνα για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες», προσέθεσε ο κ. Kuehr.

Τα ευρήματα της έκθεσης δημοσιεύτηκαν στη σύνοδο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο Μπαλί.

Ενώ ορισμένα υλικά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλα προϊόντα, η δυνατότητα ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες συσκευές.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί αρκετές συνθήκες που θεσπίζουν το καθεστώς της διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων και ηλεκτρονικών αποβλήτων, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη δεδομένου ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη Guardian το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χώρες της Αφρικής καθώς σε καθημερινή βάση τα πλοία ξεφορτώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων, τα οποία αποσυναρμολογούνται από μικρά παιδιά που θέλουν να μεταπουλήσουν τα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.