BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δίκτυο Μεσόγειος SOS: άμεση έρευνα για τα ραδιενεργά απόβλητα της Μαφίας

Η ΜΚΟ Δίκτυο Μεσόγειος SOS, επαναφέρει το θέμα των τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αποστέλλοντας επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία, την οποία συνυπογράφουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η εν λόγω υπόθεση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Η πιθανότητα σκόπιμης απόρριψης ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο ή στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, αποτελεί σοβαρότατη απειλή, η οποία χρήζει την άμεση και καίρια παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων.

Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, που ήδη από το 1990 καταγγέλλει τη διακίνηση τοξικών αποβλήτων και τη διάθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα βυθισμένα και κρυμμένα στη Μεσόγειο, κάποια από τα οποία μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.

Στην εν λόγω επιστολή των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, ζητείται η σύσταση εξειδικευμένης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία σε συνεργασία και με τις Ιταλικές αρχές, θα συλλέξει και αξιολογήσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ούτως ώστε να προωθηθεί άμεσα η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι υποψίες για ραδιενεργά και τοξικά φορτία στα πλοία, που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της Μεσογείου, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τον θαλάσσιο πλούτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω θέμα, αφορά την εσκεμμένη βύθιση δεκάδων πλοίων που μετέφεραν πυρηνικά αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από τη Μαφία εδώ και 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.