Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, ο Βρετανός επιστήμονας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα χιλιάδες email που έκλεψαν χάκερ από το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου East Anglia.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian o Φιλ Τζόουνς προσπάθησε να αποκρύψει προβλήματα που σχετίζονταν με δεδομένα για θερμοκρασίες, στα οποία βασίστηκε η έρευνά του.
Η βρετανική εφημερίδα εξέτασε εξονυχιστικά τα χιλιάδες email που υπέκλεψαν οι χάκερ και διαπίστωσε ότι πολλές μετρήσεις από κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν αναξιόπιστες και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα.
Πολλοί επιστήμονες κατηγορούν τον Τζόουνς και έναν στενό του συνεργάτη ότι παραποίησαν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με μια σημαντική έρευνα που διεξήχθη το 1990 για τις αστικές περιοχές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι αποκαλύψεις για τα στοιχεία που παραποιήθηκαν κατά την έρευνα του Τζόουνς δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, κάτι που έχει αποδειχτεί εξάλλου και από άλλες έρευνες.
Το θέμα που ανακύπτει ωστόσο είναι κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για την κλιματική αλλαγή.
Η προσπάθεια του καθηγητή Τζόουνς να κρύψει τα προβλήματα που προέκυψαν από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από τους κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του σκανδάλου climategate (σκάνδαλο με τα email) και της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Υπενθυμίζεται ότι μέρος της αμφιλεγόμενης έρευνας είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της IPC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.