BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Περισσότερες δυνατότητες και προσδοκίες



O Νικηφόρος Διαμαντούρος επανεξελέγη για τρίτη θητεία «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» κερδίζοντας με το σπαθί του την καθολική αναγνώριση των Ευρωπαίων. Στη Ντόιτσε Βέλε εξηγεί το νέο πλαίσιο και τους στόχους.

Ο καθηγητής κ. Διαμαντούρος θα είναι ο συνήγορος 500 εκ. πολιτών απέναντι σε λάθη, παραλείψεις ή αυθαιρεσίες των κοινοτικών οργάνων. Μιλώντας στην Deutsche Welle αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο κ. Διαμαντούρος εξηγεί τις προτεραιότητες της νέας θητείας του:

«Βασική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Δεδομένου ότι η "Λισαβόνα" καταργεί το παλιό σύστημα των πυλώνων και άρα εντάσσει στην αρμοδιότητα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή όλους τους θεσμούς, διευρύνονται τις ευκαιρίες που έχουν οι πολίτες για να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Η "Λισαβόνα" είναι μείζον θέμα. Δεύτερον μείζον θέμα είναι ότι καθίσταται νομικά δεσμευτικός ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο βαθμό που μπορείς να προσφύγεις ως πολίτης είτε στα δικαστήρια, είτε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, εάν θεωρείς ότι ένα θεμελιώδες δικαίωμά σου έχει παραβιαστεί, θεωρώ ότι ανεβαίνουν πολύ οι προσδοκίες, αλλά και οι ευκαιρίες που έχει ο Διαμεσολαβητής να προασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Από το 2003 ο Νικηφόρος Διαμαντούρος κατέχει το αξίωμα του Ευρωπαίου «Συνηγόρου του Πολίτη» και δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες προσφυγές και διαμαρτυρίες πολιτών ή επιχειρήσεων, κυρίως από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Γιατί όμως να προσφύγει κανείς στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, από τη στιγμή που οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές;

«Κοιτάξτε, για μένα, η ποιότητα μίας δημοκρατίας συναρτάται με τον βαθμό στον οποίο μπορεί να δώσει επιλογές τους πολίτες της», δηλώνει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στην Deutsche Welle. «Μία υψηλότερης ποιότητας δημοκρατία είναι εκείνη που λέει στον πολίτη: εάν έχετε κάποιο πρόβλημα, το οποίο θεωρείτε ότι μπορούν να επιλύσουν μόνο τα δικαστήρια, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τα δικαστήρια. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά θέματα, για τα οποία δεν θέλεις να πας στα δικαστήρια, που κοστίζουν, που θα κάνουν χρόνια να βγάλουν απόφαση. Για παράδειγμα, αν θεωρείς εαυτόν προσβεβλημένο από τη συμπεριφορά της δημόσιας διοίκησης, αξίζει για σένα να πας στα δικαστήρια και να περιμένεις τρία χρόνια για μία συγγνώμη; Αυτό ο Διαμεσολαβητής μπορεί να το εξασφαλίσει τάχιστα, σε μερικούς μήνες».

«Κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη»
Για να μην παρεμβαίνει συνεχώς εκ των υστέρων, ο Διαμεσολαβητής βάζει ψηλά τον πήχη στη νέα θητεία του και δηλώνει ότι θέλει να καθιερώσει μία νέα «κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη» στην Ε.Ε. Θα το επιδιώξει με σεμινάρια και προσωπικές επαφές στα ευρωπαϊκά όργανα. Σημαίνει αυτό ότι σήμερα οι κοινοτικοί υπάλληλοι είναι αγενείς ή κοιτούν τον πολίτη «αφ’ υψηλού» ;

«Θεωρώ ότι αυτή η έννοια της νοοτροπίας, της υποχρέωσης του να εξυπηρετούν τον πολίτη είναι κάτι το οποίο έχει σταδιακά προκύψει και είναι σχετικά νέο, θα έλεγα των τελευταίων δέκα ετών. Είναι κάτι που συνδέεται περισσότερο και με την έννοια της διαφάνειας και της λογοδοσίας μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή μετά το 2000. Εγώ θεωρώ ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα του Διαμεσολαβητή να διαπαιδαγωγήσει τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και αυτό σημαίνει ότι θα κάνω επαφές με τους θεσμούς, ξεκινώντας φυσικά από την Επιτροπή γιατί είναι το 65% της δουλειάς μου, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσω, τί συγκεκριμένα σημαίνει η εξυπηρέτηση του πολίτη».

Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις

Καθηγητής και πρώην Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, ο Ν. Διαμαντούρος ήταν ένας από τους Έλληνες που αναδείχθηκαν σε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα στην περίοδο 2000 - 2003 και άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Β. Σκουρής, οι οποίοι όμως θα αφυπηρετήσουν στα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν άραγε αντάξιοι διάδοχοί τους με «βαρύ» βιογραφικό και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό;

«Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω και γνωρίζω ότι υπάρχει πάντοτε ταλέντο στην Ελλάδα», δηλώνει ο Ν. Διαμαντούρος και εξηγεί με νόημα: «Είναι θέμα αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων να προωθήσουν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Εκεί όπου θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, να προωθήσουν την αποστολή τους και να εκπροσωπήσουν επαξίως τη χώρα τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.