BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο «πόλεμος» του Ομπάμα στις τράπεζες


Αυστηρά μέτρα που θα περιορίζουν το μέγεθος και τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των αμερικανικών τραπεζών εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ιστορική ήττα των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Μασαχουσέτης

"Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν", διαμήνυσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, εμφανώς οργισμένος από την αντίσταση που προβάλλουν οι τράπεζες στα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες όπως στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τόνισε ο Ομπάμα και δεν παρέλειψε να στιγματίσει το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν διδαχτεί από την κρίση και έχουν χάσει κάθε μέτρο στον προσδιορισμό των αποδοχών των μάνατζερ. "Η αποφασιστικότητά μου γίνεται μεγαλύτερη όταν βλέπω να ανεβαίνουν τα κέρδη και τα ανενδοίαστα μπόνους των τραπεζών, την ώρα που επιμένουν ότι δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις", τόνισε ο Ομπάμα.

Αναμένεται σθεναρή αντίσταση

Αφορμή για την "έκρηξη" Ομπάμα ήταν η απόφαση των μεγάλων τραπεζών να πληρώσουν συνολικά εκατόν ογδόντα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε μπόνους για τα στελέχη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ πολλές από τις τράπεζες απέφυγαν το λουκέτο μόνο μετά τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του κράτους.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για τις τράπεζες, παρότι αναμένει σθεναρή αντίδραση από οικονομικούς παράγοντες και τις ομάδες οργανωμένων συμφερόντων. "Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στις τράπεζες να παραμελούν τη βασική αποστολή τους, που είναι να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των πελατών τους, κυνηγώντας το γρήγορο κέρδος σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φρένο στον συγκεντρωτισμό

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων που θέλει να θεσπίσει ο Ομπάμα θέλει να απαγορεύσει στις τράπεζες να κατέχουν και να στηρίζουν συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Ο βασικός στόχος είναι να ανακοπεί η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να συμμετέχουν σε τέτοιες τοποθετήσεις με τα χρήματα που δανείζονται χαμηλότοκα από την Κεντρική Τράπεζα. Επιδίωξη πάντως δεν είναι η επιστροφή στον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στις παραδοσιακές τράπεζες και τα επενδυτικά ιδρύματα. Ο διαχωρισμός αυτός είχε επιβληθεί μετά την μεγάλη κρίση του 30 και καταργήθηκε το 1999. Αντ΄ αυτού ο Ομπάμα θέλει να βάλει φρένο στον περαιτέρω συγκεντρωτισμό στον τομέα των τραπεζών, χωρίς όμως να δεσμευτεί και σε συγκεκριμένα όρια.

Παρεμβατικές δυνατότητες

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων που προωθεί ο Ομπάμα για τις χρηματαγορές. Μεταξύ αυτών είναι η υποχρέωση των ιδρυμάτων να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητα, ενώ διευρύνονται οι παρεμβατικές δυνατότητες για την Κεντρική Τράπεζα και θεσμούς προστασίας καταναλωτών.

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες Ομπάμα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασε 2%, ενώ απώλειες σημειώθηκαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια. Απώλειες αρχικά είχαν οι τράπεζες και στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, αλλά και του ιαπωνικού γιεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.