BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη


«Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα θα απορροφούν τα δάση και οι ωκεανοί», προειδοποιούν σε έκθεση που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Ελβετοί και Γερμανοί επιστήμονες.

Ορισμένοι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι σε έναν θερμότερο πλανήτη αυξάνεται η γη που είναι διαθέσιμη για καλλιέργεια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι διατηρούνται οι ισορροπίες.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τους ωκεανούς και τις δασικές περιοχές.

Οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη «αποθήκη» διοξειδίου του άνθρακα ωστόσο όσο περισσότερο θερμαίνονται, τόσο μειώνεται η ικανότητά τους να απορροφήσουν τις εκπομπές CO2.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δασικές περιοχές, οι οποίες σε υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα δέντρα και το έδαφος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν βαθμό κελσίου συνεπάγεται την απελευθέρωση επιπλέον 7.7 ppm διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.