BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δανειστήκαμε ήδη 2 δισ. του... 2010



Σε έκτακτο δανεισμό αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες το ελληνικό δημόσιο. Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου η χώρα αναγκάστηκε λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου να προσφύγει για μία ακόμη φορά στην έκδοση «εξπρές» ομολόγων προκειμένου να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.


Το ύψος του δανείου έφτασε τα 2 δισ. ευρώ και το Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει «καπέλο» 2,5%, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε σε εγχώριες τράπεζες στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις αδηφάγες ορέξεις των ξένων δανειστών μας. Η εσπευσμένη προσφυγή σε έκτακτο δανεισμό, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και χθες στην αγορά των ομολόγων μετά τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αντανακλά και τα πιεστικά ταμειακά ανοίγματα του προϋπολογισμού που επιχειρεί να κλείσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το νέο δάνειο των 2 δισ. ευρώ έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ώρες χθες το απόγευμα με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης. Σε αυτή συμμετείχαν όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς) και από το εξωτερικό μόνον η ιταλική ΙΜΙ. Το επιτόκιο που απέσπασαν για τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας είναι προσαυξημένο κατά 2,5% από το εκάστοτε εξάμηνο επιτόκιο της διατραπεζικής (euribor). Το τσουχτερό κόστος που αναγκάστηκε να καταβάλει το Δημόσιο αποτελεί προανάκρουσμα των πολύ δυσκολότερων συνθηκών που θ'αντιμετωπίσει η χώρα στον δανεισμό της από την αρχή του νέου έτους. Χθες οι επενδυτές αντέδρασαν με άκρα επιφυλακτικότητα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Κύμα ρευστοποιήσεων

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε έντονο κύμα ρευστοποιήσεων. Οι εντολές πωλήσεων έφτασαν το 68% του τζίρου (615 εκατ. ευρώ) στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα το περιθώριο να εκτιναχθεί στο 2,56%. Λίγες ώρες αργότερα το Δημόσιο έκλεινε το νέο δάνειο-εξπρές με το ίδιο περίπου περιθώριο, το οποίο τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν «δίκαιο» αν συνυπολογιστεί η κατάσταση των αγορών και ο «υπερδανεισμός του Δημοσίου».

Από την αρχή του έτους το Δημόσιο έχει δανειστεί περισσότερα από 72 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 προγραμματίζεται δανεισμός άνω των 55. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ο νέος δανεισμός προβλέπεται να είναι επώδυνος για το Δημόσιο. Ηδη το νέο δάνειο χθες προϊδέασε για τις πιεστικές συνθήκες που θ' αντιμετωπίσει η χώρα όταν θ' απευθυνθεί στη διεθνή αγορά από τις αρχές κιόλας του 2010, όπως έχει προαναγγήλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος πάντως φαίνεται ότι «έπεσε έξω» στις εκτιμήσεις του, καθώς είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους να προσφύγει σε νέο δανεισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.