BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο Αχελώος


Δεκατέσσερα ερωτήματα που αφορούν στην εκτροπή του Αχελώου διαβίβασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερωτά μεταξύ άλλων αν επιτρέπεται η μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και εάν αυτή η μεταφορά ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή ενέργειας.
Ακόμα, οι δικαστές ερωτούν το ΔΕΚ αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου και αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αιτήσεις η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί:
1) Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου.
2) Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία "Μηχανική" την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου.