BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει…

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ έλαβαν δύο αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπου στο επίκεντρο και στις δύο περιπτώσεις, βρίσκεται ο Αμαζόνιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση Λούλα της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατασκευή ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στο κρατίδιο του Παρά, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου.

Οι οικολογικές αντιδράσεις και οι κοινότητες των ιθαγενών αντέδρασαν έντονα με την εν λόγω απόφαση.

Το εν λόγω έργο, το οποίο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αναμένεται να εφοδιάσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 23 εκατ. νοικοκυριά.

Εκφράζονται φοβίες ότι το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον αλλά και στις ζωές των 40,000 ιθαγενών.

Ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί την κατασκευή άλλων 70 φραγμάτων σε διάφορα σημεία του Αμαζονίου, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στο Εκουαδόρ, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα προσπαθεί να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα στη διάσωση ενός σημαντικού εθνικού πάρκου στον Αμαζόνιο.

Συγκεκριμένα, πριν 3 χρόνια προώθησε το «πρόγραμμα Γιασουνί», με στόχο τη διατήρηση του ομώνυμου εθνικού πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφός του.

Ο Ραφαέλ Κορέα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την καταβολή 3 δις δολαρίων για τα επόμενα 13 χρόνια, προκειμένου να μην προχωρήσει στην άντληση τους.

Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Εκουαδόρ.

Ο πρόεδρος Κορέα τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την διακοπή του εν λόγω προγράμματος και την έναρξη εργασιών για την άντληση πετρελαίου.

Η απόφαση του, προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Φάντερ Φαλκονί, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και της υπεύθυνης τεχνικής ομάδας.

Ο πρόεδρος τελικά υπαναχώρησε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.