Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση, ως προς την ποιότητα των υδάτων των ελληνικών ποταμών, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής , Κώστας Καρτάλης, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.
«Σε πολλές περιπτώσεις οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών/βιοτεχνικών και γεωργικών αποβλήτων. Σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών αλλά και των υδροηλεκτρικών και αρδευτικών φραγμάτων. Επιπρόσθετα το νομοθετικό σύστημα είναι ελλιπές και καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας» τόνισε ο κ. Καρτάλης.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος, ενημέρωσαν την υποεπιτροπή για την εν λόγω κατάσταση.
Λόγω της περιορισμένης βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδος, η κατάσταση των ποταμών είναι καλύτερη από το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ, αλλά παρ όλα αυτά το 58% των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ.
Υπάρχουν όμως πολλά ποτάμια, ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.
Τα σημαντικότερα προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο).
Ακόμα το ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι το 85% των βιολογικών καθαρισμών, είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.