Επείγουσα θεωρεί την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στις επιταγές της ευρωζώνης το στέλεχος της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «πρώτο βήμα» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.
Τις γνωστές επικρίσεις του στην Ελλάδα, αν και κάπως πιο προσεκτικά, επανέλαβε ο Γιούργκεν Σταρκ. Στο πλαίσιο συζήτησης με τους οικονομολόγους Χάινερ Φλάσμπεκ και Άνσγκαρ Μπέλκε στο στούντιο του γερμανικού δικτύου SWR, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι για το δημοσιονομικό πρόβλημα κάποιων χωρών ευθύνονται οι ανεπαρκείς πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους (εννοώντας την Ελλάδα, αφού αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής) τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Σταρκ έκανε λόγο για πολιτική αποτυχία αυτών των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν προσαρμόστηκαν στις επιταγές της ευρωζώνης. «Κάποιες χώρες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», επανέλαβε πολλές φορές ο Γερμανός οικονομολόγος. Ως έναν βασικό παράγοντα που οδήγησε στη σημερινή δημοσιονομική κρίση κατονόμασε ο κ. Σταρκ την αύξηση μισθών στο ελληνικό δημόσιο κατά 100% στο διάστημα 1999-2008. Η ανάγκη προσαρμογής είναι τεράστια, είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ, εξαίροντας τα μέτρα που έλαβε η Ιρλανδία, τα οποία όπως είπε βρίσκουν τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου.
«Πρώτο βήμα» τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου
Ο κ. Σταρκ επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ ή τη Γερμανία. Τέλος, χαρακτήρισε τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση «πρώτο βήμα», διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτά επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ευθεία αντίθεση με τον Γιούργκεν Σταρκ ο οικονομολόγος των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) Χάινερ Φλάσμπεκ επέρριψε την ευθύνη για την ελληνική κρίση στην πολιτική συγκράτησης μισθών που ακολούθησε η Γερμανία και η οποία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της σε βάρος της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων χωρών. «Μπορεί η Ελλάδα να έζησε πάνω από τις δυνατότητές της, αλλά κάποιοι άλλοι ζουν κάτω από αυτές και αυτό δημιούργησε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Φλάσμπεκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.