BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ



Αφορμή για την ανάρτηση αυτή ήταν ένα θέμα που έθιξε ένας αναγνώστης του τρωκτικού για το φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με τη θάλασσα της οποία αυξάνεται η στάθμη. Πολλά είναι τα περιστατικά του συγκεκριμένου φαινομένου όπως στη Σύρο, και στην Χαλκίδα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το βίντεο από το χαλκιδα.tv που δείχνει τη θάλασσα που κινδυνεύει να βγει στη στεριά.

Ας δούμε λοιπόν λίγο αναλυτικά το φαινόμενο.Η μέση στάθμη του υδάτινου ορίζοντα υπολογίζεται πως τα επόμενα 50 χρόνια θα ανέβει κατά μισό μέτρο, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Τα τελευταία 100 χρόνια η μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 18 εκατοστά και στα επόμενα 100 εκτιμάται πως η άνοδός της θα αγγίξει το 1 μέτρο.

Τα σενάρια για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη Μεσόγειο αποτυπώνονται στους χάρτες της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Από το Αιγαίο μέχρι την Αφρική οι παράκτιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Θερμαϊκός

Ο κόλπος της Βενετίας, ο Θερμαϊκός και το Δέλτα του Νείλου είναι οι περιοχές της Μεσογείου που απειλούνται περισσότερο. Οι ελληνικές θάλασσες και η Κασπία θα ανέβουν επικίνδυνα και θα πλημμυρίσουν τη στεριά.

«Οι πάγοι λιώνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και το νερό αυτό είναι ικανό να σηκώσει τη θάλασσα περίπου κατά 15 με 17 εκατοστά», σημειώνει ο κ. Δουκάκης. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα έχει τραγικές συνέπειες. Σημειωτέον ότι αυξητική μεταβολή ενός βαθμού της μέσης θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει πως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας κατά 1 μέτρο».

«Στην Ελλάδα θα υπάρχει μια μόνιμη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής περίπου κατά 1 μέτρο τον χρόνο για τις ήπιες κλίσεις και όχι για τα βραχώδη», εκτιμά ο κ. Δουκάκης. «Υπάρχει ωστόσο και η επεισοδιακή οπισθοχώρηση, οι κυματικές καταιγίδες που τώρα είναι πιο συχνές, πιο έντονες και κατά τη διάρκειά τους η θάλασσα μπορεί να εισβάλλει μέχρι και 2 μέτρα στην ξηρά. Παράκτιες περιοχές που έχουν μικρές κλίσεις και αμμώδη σύσταση κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς και ορισμένες περιφέρειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθίζησης. Για παράδειγμα η χερσαία ζώνη του Θερμαϊκού Κόλπου καταβυθίζεται από την υπερβολική υδρομάστευση. Και μάλιστα με μια ταχύτητα κατά μέσο όρο 5 μέτρα τον αιώνα. Από το Καλοχώρι μέχρι τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία η περιοχή αυτή καθιζάνει από 1 έως και 10 μέτρα τον αιώνα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Επειδή είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα οι αναγνώστες μας αλλά και οι ακροατές του enimerwsi radio θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα του xalazi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.