BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Αξέχαστοι και ονειρεμένοι
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στον τόπο που τους γέννησε, την Ελλάδα. Το 2004 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους Αγώνες, τη χώρα, τον αθλητισμό. Με τα εύσημα του Ζακ Ρογκ ότι οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν αξέχαστοι και ονειρεμένοι, η Αθήνα (13 έως 29 Αυγούστου 2004) παρέδωσε τη σκυτάλη στο Πεκίνο. Κάτοχοι μεταλλίων ή όχι, 10.500 αθλητές από 202 χώρες πρωταγωνίστησαν και στην τελετή λήξης, σχηματίζοντας στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Μεταξύ τους και 1.000, οι οποίοι είχαν κρεμασμένα στο λαιμό τους μετάλλια. Η ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας αύξησε τα μετάλλιά της από 13 σε 16, ενώ η ολυμπιακή κοινότητα "κλονίζεται" από την υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου, οι οποίοι τελικά δεν έλαβαν μέρος στους αγώνες της Αθήνας.


ΕURO 2004 Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
Το χαρακτήρισαν το “το θαύμα της Πορτογαλίας” και δεν είχαν άδικο. Ήταν επιτυχία μόνο η πρόκριση το 2004. Αλλά στην Ιβηρική η Εθνική ομάδα οργίασε. Υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξεπερνούσε τον πήχη σε κάθε παιχνίδι και ο στόχος άλλαζε κάθε μέρα. Ο γερμανός τεχνικός και οι διεθνείς τρέλαναν τον κόσμο και περισσότερο από όλους τους διοργανωτές Πορτογάλους τους οποίους νίκησαν 1-0 με γκολ του Άγγελου Χαριστέα. Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπήκε στη δεκάδα των μεγαλύτερων ανατροπών - εκπλήξεων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στην έναρξη οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν απόδοση 100 προς 1 στο ενδεχόμενο να φθάσει στην κορυφή της Ευρώπης.


ΣΙΔΝΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ Πέρα από τα σύνορα
Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της δεκαετίας (27οι της ιστορίας) έγιναν στο Σίδνεϊ η Κάθι Φρίμαν άναψε το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ, σε μία κίνηση που συμβόλισε τη συμφιλίωση των Αβοριγίνων (σ.σ. από τους οποίους κατάγεται η διάσημη αθλήτρια) με τους Αυστραλούς. Τη σκυτάλη πήρε η Αθήνα και ακολούθησε η "Φωλιά του πουλιού", όπως ονομάζεται το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, που φιλοξένησε την εντυπωσιακή τελετή έναρξης στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της δεκαετίας. Πρόσωπο της διοργάνωσης -και όχι μόνο- αναδεικνύεται ο τζαμαϊκανός σπρίντερ Ουσέιν Μπολτ, που συντρίβει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και τα 200 μέτρα.


Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ Η... κουτουλιά της δεκαετίας
Η στιγμή που σημάδεψε όσο καμία άλλη το Μουντιάλ της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006 ήταν η κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στην παράταση του τελικού ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία (κ.α. 1-1, πεν. 3-5), με αποτέλεσμα ο διαιτητής Οράσιο Ελιζόντο να αποβάλλει τον γάλλο σταρ. Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του ο "Ζιζού" δεν άντεξε το πολύ ξύλο, αλλά και τα… "γαλλικά" του αντιπάλου του και του έριξε εκτός φάσης μια απίστευτη κουτουλιά. Λίγους μήνες αργότερα η σκηνή αυτή ενέπνευσε κάποιους και την έκαναν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τους φαν του Ζιντάν, ο οποίος αργότερα απένειμε τα εύσημα στον διαιτητή που τον έστειλε στα αποδυτήρια.


ΦΕΝΤΕΡΕΡ: Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Η κατάκτηση του Γουίμπλεντον από τον Ρότζερ Φέντερερ στις 5 Ιουλίου 2009 επιβεβαίωσε αυτό που λίγο πολύ όλοι είχαν ως δεδομένο. Το γεγονός δηλαδή ότι ο Ελβετός είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Πιτ Σάμπρας. Αυτό ισχύει και βάσει των τίτλων που έχει κατακτήσει, καθώς είναι ο μοναδικός με 15 τρόπαια Γκραν Σλαμ. Ο χαρακτηρισμός "βασιλιάς" δεν είναι τυχαίος και μάλιστα συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο καταγωγής του, τη Βασιλεία.


ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ: Η "ΤΣΑΡΙΝΑ"
Έχει αποκληθεί… θηλυκός Μπούμπκα, ο οποίος, άλλωστε, είναι ο μέντοράς της. Η Ελένα Ισινμπάγεβα στις 22 Ιουλίου του 2005 σπάει το “φράγμα” των πέντε μέτρων σε μίτινγκ που διεξήχθη στο Λονδίνο. Η “τσαρίνα των αιθέρων” συνέχισε τις πτήσεις και μέχρι τώρα κατάφερε να καταρρίψει μέχρι στιγμής 24 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ της εκπληκτικής της σταδιοδρομίας!


ΧΑΜΙΛΤΟΝ: ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ
Ο Λιούις Χάμιλτον στέφθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2008 στο Ιντερλάγκος ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1 ύστερα από ένα γκραν πρι με απρόσμενα δραματικό φινάλε, όπου ο βρετανός οδηγός της Μακ Λάρεν κινδύνευσε να χάσει τον τίτλο στον 69ο και προτελευταίο γύρο, όταν προσπεράστηκε από τον Φέτελ, κατάφερε όμως να το (ξανα)κερδίσει 500 μέτρα πριν από τη “σκακιστική” σημαία, χάρη σ' ένα προσπέρασμα σε βάρος του Γκλοκ.


ΤΖΟΟΥΝΣ: ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ
Ραγισμένο είδωλο. Στις 5 Οκτωβρίου του 2007 η Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, παρέδωσε τα πέντε μετάλλια (3 χρυσά, 2 χάλκινα) που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των διεθνών αθλητικών οργάνων. Η ενέργειά της αυτή έγινε κατά τα φαινόμενα για να αντιμετωπιστεί με επιείκεια από την αμερικανική δικαιοσύνη, γιατί κατηγορήθηκε για οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.