BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι υδρατμοί ρυθμίζουν την παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη

Η μείωση των συγκεντρώσεων των υδρατμών στην κατώτερη στρατόσφαιρα της Γης, συμβάλλει σημαντικά στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αποκαλύπτει νέα έρευνα επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η εν λόγω έρευνα έγινε από επιστήμονες της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ. Σούζαν Σόλομον, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Οι εν λόγω ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κλιματολόγοι έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των υδρατμών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της Γης και τονίζουν ότι η επίδραση τους είναι πολύ πιο σημαντική από ότι εκτιμούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Οι αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κλιματολόγοι μέχρι σήμερα έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των υδρατμών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της Γης και τονίζουν ότι η επίδρασή τους είναι πολύ πιο σημαντική από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Αν και η νέα έρευνα δεν θέτει σε αμφισβήτηση ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, παρόλα αυτά βοηθάει να γίνει κατανοητό γιατί η παγκόσμια θερμοκρασία παρουσιάζει αυξομειώσεις από δεκαετία σε δεκαετία.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, μια μείωση 10% της υγρασίας (των υδρατμών) περίπου 20χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, εξηγεί γιατί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει μείνει σταθερή από την αρχή του 21ου αιώνα, παρά τη μεγάλη άνοδο του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Οι υδρατμοί έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, καθώς απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο, η οποία διαφορετικά θα είχε αντανακλαστεί πίσω στο διάστημα, συμβάλλοντας έτσι στο να παγιδεύεται η θερμότητα πάνω από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η μείωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας μετά το 2000 οδήγησε σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 25% μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε υπάρξει η μείωση των υδρατμών.

Αντίστροφα, στη δεκαετία του ΄90, η αύξηση της υγρασίας προκάλεσε πιθανότατα αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 30%.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι παραμένει ακόμα μυστήριο γιατί οι υδρατμοί αυξομειώνονται τόσο γρήγορα και τόσο έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.