BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το «οξύ» πρόβλημα της Αρκτικής και η απειλή για τη διατροφική αλυσίδα


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπουν τα νερά της Αρκτικής σε «οξύ», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο βόρειο πόλο από Γάλλους επιστήμονες.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι οι ποσότητες οξέως στα νερά της Αρκτικής αυξάνονται συνεχώς και αναμένεται να ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια εντός της δεκαετίας.
Αυτό συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες για τα μαλάκια και τα οστρακοειδή της Αρκτικής Θάλασσας, επηρεάζοντας σημαντικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής και διαταράσσοντας τη διατροφική αλυσίδα.
«Τα ευρήματα μας προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο καθηγητής Ζαν Πιέρ Γκατουσό, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας.
«Γνωρίζαμε για την οξείδωση των ωκεανών και για τις επικείμενες συνέπειες στα οστρακοειδή, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αναπτύξουν το κέλυφός τους», προσέθεσε ο καθηγητής.
«Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι η τα επίπεδα του οξέως θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσουν στην ολική καταστροφή του κελύφους των ζωντανών οργανισμών», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν ακόμα και τον σολομό της βορείου Αμερικής, που τρέφεται αποκλειστικά με οστρακοειδή και μαλάκια.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το κρύο νερό ευνοεί σε μεγαλύτερο βαθμό τη διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το ζεστό νερό και αυτός είναι ο λόγος που η Αρκτική πλήττεται περισσότερο από τις τροπικές περιοχές.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Οι επιστήμονες έχουν προτείνει σωρεία λύσεων που βασίζονται στη γεω-μηχανική για την αντιμετώπιση του φαινομένου», επισήμανε ο καθηγητής Γκατουσό.
«Για παράδειγμα έχουν προτείνει τον ψεκασμό της ατμόσφαιρας με σωματίδια που θα εμποδίζουν τις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν τη γή, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
«Ωστόσο, οι ιδέες αυτές χάνουν τον στόχο» προειδοποίησε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι αυτά τα μέσα δεν λύνουν το πρόβλημα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
«Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σταματήσουμε την καταστροφή των ωκεανών και αυτός είναι η ανάληψη δράσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», κατέληξε ο κ. Γκατουσό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.