BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έμφαση στην οιικονομία θα δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους στο οικονομικό επιτελείο θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα «σπάσει» στα δύο. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής του υπουργείου.
Στο υπουργείο Οικονομίας (και Ανταγωνιστικότητας ή και Ανάπτυξης) φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» το όνομα της κας Λούκα Κατσέλη. Η νέα υπουργός θα αναλάβει το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, μέσα σε μία συγκυρία ύφεσης και αύξησης της ανεργίας.
Στο Οικονομίας θα περάσει το Ναυτιλίας και το μεγαλύτερο μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης (εκτός της Ενέργειας που πάει στο υπ.Περιβάλλοντος).
Για το Οικονομικών, το οποίο θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο της είσπραξης των εσόδων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θεωρείται σίγουρος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη -επίσημη- επαφή με τις Βρυξέλλες στο Ecofin της 12ης-13ης Οκτωβρίου. Κύριος στόχος είναι να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος έως τα τέλη του 2012.
Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση θα ξεκινήσουν -επισήμως- μετά τις 24 Oκτωβρίου. Το έλλειμμα του 2008 ανήλθε στο 5,7% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε η ΕΣΥΕ στη Eurostat. Αρα,, η εκτίμηση για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, στο σύνολο του 2009, είναι στον «αέρα».
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στη νέα κυβέρνηση θα είναι η δημιουργία του -πανίσχυρου- υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του τομέα Δημοσίων Έργων (και πιθανώς της ακτοπλοΐας) με το υπουργείο Μεταφορών. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του κ. Δ.Ρέππα ή του κ. Γ.Ραγκούση και του κ. Μ.Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενδέχεται να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Αγοράς, Τιμών και Καταναλωτή. Στο συγκεκριμένο υπουργείο ακούγεται και το όνομα της κας Αννας Διαμαντοπούλου.
Για το υπουργείο Απασχόλησης, επικρατέστερη θεωρείται η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, χωρίς να αποκλείεται ο κ. Κ.Σκανδαλίδης.
Τέλος, για το Αγροτικής Ανάπτυξης (επίσης πολύ δύσκολο υπουργείο), έχουν ακουστεί τα ονόματα της κας Κ.Μπατζελή, αλλά και του κ. Π.Μπεγλίτη.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανό να συγχωνευθεί με το Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.