BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σε απέραντο γαλάζιο θα μεταμορφωθεί η Αρκτική


Ο Αρκτικός Ωκεανός μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα είναι χωρίς πάγο τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μελέτη του κορυφαίου επιστήμονα Peter Wadhams από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ο καθηγητής Peter Wadhams μελετά το πάγο στην Αρκτική από τη δεκαετία του ’60.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του πάγου θα συμβεί στα επόμενα 10 χρόνια, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Βρετανός εξερευνητής Pen Hadow πραγματοποίησε αποστολή κατά τη διάρκεια της άνοιξης, διανύοντας απόσταση 435 χιλιομέτρων στην Αρκτική.

Η ομάδα του Hadow διαπίστωσε με τις μετρήσεις που έκανε το πάχος των πάγων ήταν κατά μέσο όρο 1,8 μέτρα.

Αυτό σήμαινε ότι το κάλυμμα του φετινού πάγου δεν ήταν αρκετά παχύ και δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί.

Ο καθηγητής Peter Wadhams δήλωσε ότι τα στοιχεία που σύλλεξε η εν λόγω ομάδα οδηγούν σε μια καινούργια άποψη, ότι η Αρκτική μέσα σε διάστημα περίπου 20 χρονών θα μείνει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια και ένα μεγάλο μέρος της μείωσης θα συμβεί μέσα σε 10 χρόνια.

Τα καλοκαίρια η Αρκτική θα μοιάζει σαν μια απέραντη θάλασσα, ανοίγοντας ένα πέρασμα για τα πλοία που θα συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Φυσικά θα ενταθεί και το διεθνές ενδιαφέρουν για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας.

Το λιώσιμο του θερινού πάγου θα έχει ως αποτέλεσμα να απορροφάται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από τη σκούρα θάλασσα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται περισσότερο η υπερθέρμανση του πλανήτη.