BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επικίνδυνο νερό σε πέντε νησιά του Αιγαίου


Νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε βακτηρίδια πίνουν εδώ και χρόνια οι ακρίτες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος.
Κύριες αιτίες της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού είναι η παλαιότητα των δικτύων, τα οποία χρειάζονται συντήρηση, και οι ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης.
Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες μελέτες επιστημόνων του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Ερευνών «Αρχιπέλαγος», οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα νερού από τους Φούρνους, το Αγαθονήσι, τον Άγιο Μηνά, το Μαράθι και τους Αρκιούς.
Όπως έδειξε η δειγματοληψία, το πόσιμο νερό και στα πέντε νησιά περιέχει ποσότητες βακτηρίων I. Coli, οι οποίες είναι αρκετά μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια.
Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης, επισήμανε ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στις δεξαμενές που συγκεντρώνεται το πόσιμο νερό.
«Παλαιότερα, συνηθιζόταν να φυλάσσεται το νερό σε χώρους σκιερούς, δροσερούς, και κατά προτίμηση υπογείους», τόνισε ο κ Τσιμπίδης διευκρινίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες συγκέντρωσης και αποθήκευσης του νερού δεν είναι πάντα ενδεδειγμένες.
Πιο συγκεκριμένα, οι τσιμεντένιες και μεταλλικές δεξαμενές που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν να κρατήσουν το νερό στη θερμοκρασία που χρειάζεται ώστε να μην αναπτυχθούν βλαβεροί οργανισμοί.
Εκτός αυτού, επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι και το εμφιαλωμένο νερό για τους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου.
Όπως εξηγεί ο κ, Τσιμπίδης, η θερμοκρασία του εμφιαλωμένου νερού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, για να φτάσουν τα μπουκάλια νερού στους κατοίκους των πέντε αυτών νησιών βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποθήκες και γκαράζ πλοίων, κάτω από ακατάλληλες πολλές φορές συνθήκες.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Ερευνών «Αρχιπέλαγος» υποστηρίζει υπάρχει λύση στο πρόβλημα, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος.
«Για να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές δίκτυο ύδρευσης, χρειάζεται να γίνουν δύο απλά πράγματα. Το πρώτο είναι να τοποθετηθούν δεξαμενές οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες με εγκεκριμένα υλικά.
Οι δεξαμενές αυτές δεν θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο και για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να τοποθετηθούν μέσα στο έδαφος, ώστε να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού. Θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο οι Ιταλοί έφτιαξαν στα Δωδεκάνησα ένα σύστημα ύδρευσης που είναι καλό ακόμα και μέχρι σήμερα», καταλήγει ο κ. Τσιμπίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.