BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ZanteMan - Καλά Χριστούγεννα

Σας Ευχόμαστε
Χρόνια Πολλά
Καλά Χριστούγεννα
Υγεία και Ευτυχία
Κάθε Ευγενική σας Επιθυμία
να πραγματοποιηθεί

ZanteMan


Η οικογένεια Λάντεν ζει στο Ιράν


Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των "Times" του Λονδίνου, την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβονται στο Ιράν.

Μια από τις συζύγους του, έξι από τα παιδιά του και 11 από τα εγγόνια του, ζουν, τα τελευταία 8 χρόνια στο Ιράν, σε συγκρότημα υψηλής ασφαλείας έξω από την Τεχεράνη.

Τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Λάντεν διέφυγαν από το Αφγανιστάν λίγο πριν από τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, περπάτησαν μέχρι τα ιρανικά σύνορα, συνελήφθησαν από τους ιρανούς και οδηγήθηκαν στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα ζώντας έκτοτε, ουσιαστικά, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η ιστορία έγινε γνωστή όταν πολύ πρόσφατα μία από τις κόρες του Λάντεν διέφυγε από κει και κατέφυγε στη πρεσβεία της Σαουδαραβίας. Εκείνη τηλεφώνησε σε αδελφό της που ζει στην Αίγυπτο και τον ενημέρωσε. Εκείνος με τη σειρά του δημοσιοποίησε το θέμα, ευχαριστώντας μεν την Τεχεράνη για την προστασία όλα αυτά τα χρόνια της οικογένειάς του ζητώντας, όμως, ταυτοχρόνως να επιτραπεί στους συγγενείς του να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα.

Ιστορική απόφαση


Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η οποία εκκρεμεί μισό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από μήνες ολόκληρους εντατικών διαβουλεύσεων η αμερικανική γερουσία παραμονή Χριστουγέννων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τον Μπαράκ Ομπάμα, ένα ιδανικό φινάλε μιας χρονιάς που άρχισε με πολλά όνειρα αλλά πέρασε από 40 κύματα με την οικονομία σε κρίση, την ανεργία στα ύψη και τη βία να κλιμακώνεται στο Αφγανιστάν.

Το νομοσχέδιο εισηγείται πάντως τις τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις εδώ και δεκαετίες καθώς θέτει τέρμα στις πρακτικές ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που απέκλειαν εργαζόμενους με ιστορικό χρόνιων ασθενειών, διασφαλίζει την συνέχιση της ασφάλισης και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους και το κυριότερο: επεκτείνει την κάλυψη σε περίπου 31 εκατομμύρια ανασφάλιστους, δηλαδή στο 94% των Αμερικανών ηλικίας κάτω των 65 ετών, αφού οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας τυγχάνουν ήδη υγειονομικής περίθαλψης, της Medicare, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Προτού το νομοσχέδιο φθάσει στο γραφείο του Ομπάμα προς υπογραφή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στις σημαντικές διαφοροποιήσεις των κειμένων που ενέκριναν χωριστά τα δύο σώματα του Κογκρέσου, και κυρίως στο θέμα της δημιουργίας κάποιου είδους δημόσιου φορέα ασφάλισης, που υπερψήφισε μόνον η Βουλή, ώστε να ψηφιστεί στην τελική πια μορφή του από την Ολομέλεια.

Η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου είναι οι διεργασίες αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

1 δισ. ευρώ στα ταμεία αναμένει η κυβέρνηση από την έκτακτη εισφορά


Εσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ περιμένει να εισπράξει το 2010 το υπουργείο Οικονομικών με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Με εγκύκλιο του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα καταβολής της έκτακτης εισφοράς, ενώ η έκτακτη εισφορά για τους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβληθεί μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο:

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) εφόσον υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως 10%.

Καταβολή
Η εισφορά επιβάλλεται στα συνολικά καθαρά κέρδη οικονομικού έτους 2009. Ως κέρδη θα λαμβάνονται τα συνολικά κέρδη προ της διανομής.

Προκειμένου για προσωπικές εταιρείες, από τα κέρδη τους δεν αφαιρείται η επιχειρηματική αμοιβή, ενώ στα κέρδη που υπόκεινται στην εισφορά περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την εκμετάλλευση ή παρεπόμενα έσοδα (π.χ. μερίσματα), είτε προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και ανεξάρτητα αν φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ή αν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος (π.χ. υπεραξία από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ή αν φορολογούνται κατ’ ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες).

Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό κέρδος μετά την προσθήκη των λογιστικών διαφορών (δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση).

Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικά καθαρά κέρδη λαμβάνεται το μέρος αυτών που αναλογεί στους δώδεκα μήνες.

Κέρδη
Τα συνολικά καθαρά κέρδη, επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών 2007 και 2008.

Σε περίπτωση που υπάρχει δήλωση για ένα μόνο έτος (οικονομικό έτος 2008), τα καθαρά κέρδη του οικονομικού έτους 2009 θα συγκρίνονται με το διπλάσιο των καθαρών κερδών του έτους αυτού.

Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση που προήλθε από τη μετατροπή ή συγχώνευση. Στην περίπτωση διάσπασης ανώνυμης εταιρείας, η βεβαίωση της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται στο όνομα των επωφελούμενων επιχειρήσεων με βάση το ποσό της καθαρής θέσης της διασπασθείσας που αναλογεί στις επωφελούμενες επιχειρήσεις.

Η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 3%. Έκπτωση δεν χορηγείται στην περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς είναι καταβλητέο σε μία δόση.

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς που θα καταβληθεί δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών του οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστική περίοδος 2010).

Η πόλη ντύθηκε στα γιορτινά της


Το Ζάππειο μεταμορφώθηκε και έβαλε τα γιορτινά του. Δύο χώροι παραμυθιού και το καρουζέλ προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σ'ένα γιορτινό κόσμο με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παραστάσεις. Στο "Θόλο των Θεαμάτων" εναλλακτικοί θίασοι παραμυθάδων παρουσιάζουν μουσικές παραστάσεις που επικεντρώνονται σε χριστουγεννιάτικες μύθους από όλο τον κόσμο. Στο "Μουσικό Θόλο" τα παιδιά ψυχαγωγούνται με πολύ γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ενώ παράλληλα γνωρίζουν τη μουσική και τα μουσικά όργανα συμμετέχοντας σε κινητικά και ρυθμικά παιχνίδια.

FR - Οι τραπεζίτες είναι δειλοί



Τα οικονομικά της Ελλάδας με αφορμή την τελευταία αξιολόγηση από την Moody’s αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι το θέμα της επισκόπησης τύπου.

«Περιχαρής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», επιγράφει σχόλιο της η Frankfurter Rundschau, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική της σελίδα χθες το απόγευμα. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η ΕΚΤ είχε τύχη. Ο τρίτος οίκος αξιολόγησης δεν ήταν τόσο αυστηρός με την Ελλάδα όσο οι δυο άλλοι. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο. Χρόνο για να σκεφθεί άλλη μια φορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές λειτουργίες. Χρόνο, όμως, επίσης για να επεξεργαστεί και τις συνέπειες που θα προέκυπταν στην περίπτωση που και οι τρεις οίκοι έβαζαν κακούς βαθμούς, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τα ομόλογα της χώρας να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις».

Στη συνέχεια η εφημερίδα διερωτάται: «Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε την καταιγίδα; Οι εκτιμήσεις μερικών αναλυτών ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης. Και μόνο μια βαθμίδα αρκεί για να ορίσει το καλό και το κακό. Το πόσο λάθος, όμως, μπορούν να κάνουν αυτοί οι κύριοι και αυτές οι κυρίες είναι εντωμεταξύ γνωστό τοις πάσι. Έβαζαν καλούς βαθμούς σε αξιόγραφα που περιείχαν σκουπίδια. Οι αποκλίσεις τους ξεπερνούσαν τις 20 βαθμίδες!! Όταν η αλήθεια ήρθε στο φως τότε έπρεπε οι φορολογούμενοι να σώσουν τις τράπεζες που είχαν εμπιστοσύνη στους εν λόγω οίκους».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη Νέα ΥόρκηΗ Frankfurter Rundschau καταλήγει: «Γιατί η ΕΚΤ εμπιστεύεται ακόμα αυτούς τους αναξιόπιστους και τους δίνει τόση εξουσία; Η απάντηση είναι απλή. Διότι οι τραπεζίτες είναι δειλοί. Θα μπορούσαν να αποφασίζουν οι ίδιοι. Το ευρωσύστημα διαθέτει περισσότερους καταρτισμένους ειδικούς από ότι οι οίκοι αξιολόγησης. Τότε όμως θα έπρεπε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Για την Ελλάδα τα πράγματα δεν θα ήταν πιο εύκολα, αλλά τουλάχιστον πιο δημοκρατικά».
Στην ψήφιση του προϋπολογισμού αναφέρονται ειδησεογραφικά αρκετά γερμανόφωνα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της σελίδα.

O Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. H εφημερίδα σημειώνει: «Το κοινοβούλιο ψήφισε χθες το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2010, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα 9,1% από 12,7 που είναι το τρέχον έτος. Ειδικοί θεωρούν πως ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Επικρίνουν όμως το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν προέβη σε βαθιές τομές. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις στον κόσμο για αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα».

Τέλος και το δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι ZDF αναφέρεται στο ίδιο θέμα επιγράφοντας το ρεπορτάζ του στο ίνερνετ: «Η Αθήνα εγκρίνει ένα σκληρό προϋπολογισμό». Το ρεπορτάζ αναφέρεται με αριθμούς στους στόχους που έχουν τεθεί και μεταφέρει τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας είναι σε αξιοπιστία.

Τι ψάχνουν οι νέοι στο internet;;


«Sex, porn and rock ‘n’ roll»… Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τους πιο δημοφιλείς όρους που χρησιμοποίησαν τα παιδιά στο Ιντερνετ κατά τη διάρκεια του 2009 αναζητώντας πληροφορίες.

Σύμφωνα με έρευνα της διαδικτυακής υπηρεσίας OnlineFamily. Norton της εταιρείας Symantec, που βοηθάει τους γονείς να ελέγχουν τις περιηγήσεις των παιδιών τους στον κυβερνοχώρο, το σεξ.... το πορνό και οι ροκ σταρ -με πρώτο τον Μάικλ Τζάκσον- προσέλκυσαν το περισσότερο online ενδιαφέρον της νέας γενιάς τη χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της. Αν και στις πρώτες τρεις θέσεις των προτιμήσεών τους βρέθηκαν το YouTube, το Google και το Facebook αντίστοιχα, από τις αμέσως επόμενες ήταν κάτι παραπάνω από φανερή η περιέργειά τους να μάθουν περισσότερα για τον έρωτα. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η περιέργεια αυτή εκδηλώθηκε εξίσου από τους εφήβους και από τα παιδιά έως 12 ετών.

Από ‘κεί και πέρα, στο top-25 των δημοφιλέστερων αναζητήσεων των αγοριών κυριάρχησαν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως το MySpace και το Twitter), οι διαδικτυακοί τόποι αγοραπωλησιών (όπως το eBay και το Amazon) και ορισμένοι ιστότοποι ενηλίκων. Από την άλλη μεριά, τα κορίτσια έδειξαν να προτιμούν θέματα σχετικά με τη μουσική, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις κινηματογραφικές ταινίες και τους celebrities (με ιδιαίτερη προτίμηση στη Μάιλι Σάιρους, την Τέιλορ Σουίφτ, τη Lady Gaga και τη Χάνα Μοντάνα). Σε επίπεδο ροκ σταρ ξεχώρισε με διαφορά το όνομα του Μάικλ Τζάκσον στις αναζητήσεις τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών, προφανώς με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του.

Οι υπεύθυνοι της Symantec διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η αναζήτηση διάσημων σταρ στο Διαδίκτυο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού πολλές τέτοιες ιστοσελίδες οδηγούν σε διαδικτυακούς τόπους με ιούς, καταστροφικά λογισμικά προγράμματα και αρχεία spam.

Δείτε το ρεζιλίκι μέσα στην βουλή (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

To video της αηδίας και του αίσχους μέσα στην βουλή. Στα μούτρα όλων των ...Ρουσοπουλαίων που έδωσαν τους χρυσούς μισθούς στην ΕΡΤ. Ακόμα μιλάνε κάποιοι για προσωπικά δεδομένα;

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ο Γ.Καρατζαφέρης χθες στην ψήφιση του προυπολογισμού:

WWF: νέα αρχή για το Κλίμα


Μέσα από την κοινή εκστρατεία του WWF Ελλάς και της Greenpeace, «Μαζί για το Κλίμα», συγκεντρώθηκαν 63.888 υπογραφές Ελλήνων πολιτών στην κοινή ιστοσελίδα, και περισσότερα από 3,500 από ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αποστολής καρτών προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας να μην καταδικαστεί το μέλλον τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το WWF Ελλάς, το τέλος της διάσκεψης της Κοπεγχάγης βρίσκει την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών αμήχανη, να αναρωτιέται γιατί οι ηγέτες της αποφάσισαν να θέσουν τις διαφορές τους και τα συμφέροντα πάνω από τη σωτηρία του πλανήτη.

Η «μη συμφωνία» της Κοπεγχάγης αποδεικνύει ότι ο αγώνας για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής έχει να ξεπεράσει πολλά και δύσκολα εμπόδια.

Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχαν σχεδόν στα πάντα. Η συμφωνία της Κοπεγχάγης, προϊόν παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που, κατόπιν, σερβιρίστηκε ως έτοιμη συμφωνία σε ΕΕ και αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε φιλόδοξη αλλά ούτε και νομικά δεσμευτική.

Δεν θέτει αυστηρούς στόχους μειώσεων για το 2020 και το 2050, ενώ δεν περιλαμβάνει καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της αποδάσωσης, αφήνοντας μετέωρα τα περισσότερα ζητήματα.

Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακή παγκόσμια κινητοποίηση αλλά και η ισχυρή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για έναν υγιή πλανήτη, δεν μπορούν παρά να μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον δύσκολο αυτόν αγώνα.

Ακριβώς εξαιτίας της ασάφειας της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας νέας αποτελεσματικής συνθήκης για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών παραμένουν ανοιχτές.

Οι δυο οργανώσεις θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε το 2010, στο Μεξικό, να γίνει εφικτή η πραγμάτωση μιας φιλόδοξης και ουσιαστικής συμφωνίας για το κλίμα.

«Έχοντας μπροστά μας μια τόσο απογοητευτική έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, είναι σίγουρα δύσκολο να μιλάμε για επιτυχία. Παρόλα αυτά, μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες, δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες έδειξαν μεγαλύτερη ωριμότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ηγέτες», δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

«Η συγκλονιστική υποστήριξη των απλών πολιτών στην κοινή μας εκστρατεία για το κλίμα, αν μη τι άλλο, μας δίνει κουράγιο και ενέργεια να συνεχίσουμε και την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο αυτό που οι πολιτικοί μοιάζουν να ξεχνούν. Ο πλανήτης απαιτεί ουσιαστική δράση μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και όχι προάσπιση βραχυπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων», σημειώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Οι δυο οργανώσεις αντιμετώπισαν θετικά τη στάση που επέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζητώντας μέχρι τέλους μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Greenpeace όσο και το WWF Ελλάς, προσκλήθηκαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στην εθνική αντιπροσωπεία. Και οι δύο οργανώσεις δέχτηκαν την τιμητική αυτή πρόσκληση αν και αποφάσισαν να καλύψουν μόνες τους τα έξοδά τους.

ΥΠΕΚΑ: «Όποιος δεν ανακυκλώνει πληρώνει»


Με βάση σχέδιο νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα εφαρμόζεται και στους ΟΤΑ με σκοπό την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, όσοι ΟΤΑ υστερούν στην ανακύκλωση απορριμμάτων, θα πληρώνουν αυξημένα τέλη προς στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και όταν καθυστερούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα τέλη, στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

Επίσης, οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι αυστηρές και σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, το ύψος της ετήσιας εισφοράς των δήμων και κοινοτήτων στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα καθορίζεται με βάση το κόστος των παρεχομένων στους δήμους και τις κοινότητες, δηλαδή ευρώ ανά τόνο και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο ή κοινότητα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τη ρύθμιση, τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνουν οι ΟΤΑ για τη χρήση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των ΧΥΤΑ θα συνδέονται με τις ποσότητες που απορρίπτει κάθε ΟΤΑ, ώστε να ισχύει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και με αυτό τον τρόπο να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Ακόμα, προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων με τη μορφή ποσοστιαίας προσαύξησης του οφειλόμενου ποσού (τέλους) που καθυστερεί πέραν του εξαμήνου να καταβληθεί από τους ΟΤΑ στον οικείο φορέα διαχείρισης συστήματος ανακύκλωσης.

Όταν όμως τα τέλη και οι εν λόγω προσαυξήσεις δεν καταβληθούν εντός εξαμήνου, τότε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα παρακρατούνται από τους κρατικούς πόρους που δικαιούται ο ΟΤΑ.

Κλίμα: o πρώτος διαδραστικός χάρτης με τις εκπομπές κρατών



Ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της COP15, δημιούργησε το Associated Press .

Πρόκειται για ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει τις εκπομπές των συμμετεχόντων κρατών και τις μειώσεις στις οποίες είναι πρόθυμες να προβούν.

Στον εν λόγω χάρτη αποκαλύπτονται σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ενδεικτικά, πρώτη έρχεται η Κίνα με αύξηση 136,2%, η Τουρκία με 58,8%, η Ισπανία με 45,6%, ενώ χαρακτηριστική είναι μείωση των εν λόγω εκπομπών της Ρωσίας 23,8%, σχετικά με τα επίπεδα του 1990.

Οι ΗΠΑ αν και έχoυν μειώσει τις εν λόγω εκπομπές κατά 1,8%, εξακολουθούν να ανήκουν στα περισσότερα ρυπογόνα κράτη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Γεγονότα

1827 - Η Τουρκία εκδίδει "Χάτι Σερίφι" με το οποίο όλοι οι "άπιστοι" χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.
1886 - Iδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).
1912 - O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
1941 - Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1966 - Ώρα 02.06 πρωινή το φέρι-μποτ "Ηράκλειον" βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10' ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 217 από τους επιβαίνοντες.
1969 - Ένα Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στην Κερατέα Αττικής. 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος νεκροί.
1971 - Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.
1974 - Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
1980 - Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Μπιτλς", Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.
1991 - Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.

Γεννήσεις

1865 - Ζακ Ανταμάρ, Γάλλος μαθηματικός
1865 - Γιαν Σιμπέλιους, Φινλανδός μουσικοσυνθέτης
1911 - Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής
1943 - Τζιμ Μόρρισον, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος "The Doors"
1976 - Ντόμινικ Μόναγκαν, Άγγλος ηθοποιός

Θάνατοι

1831 - Τζέιμς Χόμπαν, Ιρλανδός αρχιτέκτονας, σχεδιαστής του Λευκού Οίκου της Ουάσινγκτον.
1864 - Τζωρτζ Μπουλ, Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος, εισηγητής της ομώνυμης άλγεβρας
1978 - Γκόλντα Μέιρ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ
1980 - Τζων Λέννον, Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles.
1989 -Γκόλφω Μπίνη, 81, ηθοποιός
1994 - Μαξ Μπιλ Ελβετός αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και σχεδιαστής
1994 - Σέμνη Καρούζου Ελληνίδα αρχαιολόγος.

Θύματα στιγμιαίου λάθους ή πάθους;


Φυσικά και οι σταρ έχουν τις αδυναμίες τους. Κάποιοι μάλιστα τις πληρώνουν ακριβά, αφού οι... αταξίες τους εκτός από πρωτοσέλιδα γίνονται και αντικείμενο δικαστικών διενέξεων και μάλιστα χρονοβόρων. Οι υποθέσεις αφορούν σταρ που έπεσαν θύματα στιγμιαίας αδυναμίας και διάσημες κυρίες που έπαιξαν με τη φωτιά και ψάχνουν το δίκιο τους αλλά και τον πατέρα του παιδιού τους!

Αρκετοί διάσημοι αστέρες είναι εκείνοι που δεν υπολόγισαν σωστά και δεν φαντάζονταν καν ότι έπειτα από μια απλή εξέταση DNA η ζωή τους θα τους οδηγούσε σε περιπέτειες. Οι άτακτοι celebrities, όπως φαίνεται καθημερινά, αυξάνονται και πληθύνονται δίνοντας τροφή για σχόλια.

Δεν είχε το θάρρος της γνώμης του
Το να βγαίνει η πρώην αγαπημένη σου στις εφημερίδες και στα κανάλια και να ισχυρίζεται ότι δεν είσαι εντάξει απέναντί της δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πόσο μάλλον όταν εκείνη δεν είναι διάσημη όπως εσύ και ακόμη περισσότερο όταν κυοφορεί τον καρπό του έρωτά σας? Ο Τζουντ Λο αρχικά αρνήθηκε τα πάντα. Φαίνεται ότι είχε ξεχάσει εντελώς τη βραδιά που είχε περάσει σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης δίπλα στη Σαμάνθα Μπερκ. Οι δικηγόροι, όμως, της άγνωστης ηθοποιού του υπενθύμισαν το περιστατικό με λεπτομέρειες που τους είχε περιγράψει η πελάτισσά τους και τον επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με φημολογία του βρετανικού Τύπου, η νεαρή σύντροφός του είχε στην κατοχή της και το απαραίτητο οπτικό υλικό, που αποδείκνυε τα πάντα. Ο ηθοποιός επιστράτευσε τους δικηγόρους του, μίλησε με τον έξαλλο πατέρα της Μπερκ, που τον έψαχνε για μήνες, και δείχνοντας τελικά την απαραίτητη συναίνεση βγήκε περιχαρής να παραδεχτεί ότι θα αποκτήσει τέταρτο παιδί. Η κόρη του Σοφία γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο πάμπλουτος σταρ σαν κύριος αναγνώρισε το λάθος που είχε κάνει αρχικά και ανέλαβε πλήρως όλες τις υποχρεώσεις του πατέρα, καθώς το υποχρεωτικό σε ανάλογες περιπτώσεις τεστ DNA βγήκε θετικό.

Το κόστος ήταν μεγάλο

Εκείνος ήταν πανέτοιμος για το Λευκό Οίκο. Ονειρευόταν μάλιστα και μια ξεχωριστή θέση δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνα Τζον Έντουαρντς ήταν υποψήφιος και το 2004 αλλά και το 2008 για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στόχος του ήταν να αξιοποιηθεί στο επιτελείο των στενών συνεργατών του νέου Αμερικανού προέδρου. Η ασθένεια της συζύγου του τον είχε οδηγήσει σε παράλληλη σχέση με μια πολύ όμορφη κυρία, η οποία βρισκόταν στην ομάδα των προσώπων που συνεργάζονταν μαζί του προεκλογικά στο πολιτικό γραφείο του, καθώς με την ιδιότητα της παραγωγού γύριζε ένα ντοκιμαντέρ για την εκστρατεία του. Μια στιγμή απροσεξίας ή κάποια στιγμιαία αδυναμία έφερε το... μοιραίο. Η Ριέλ Χάντερ, η εντυπωσιακή συνεργάτρια του 50χρονου Έντουαρντς, του έκανε την έκπληξη φέρνοντας στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους. Πού είναι το πρόβλημα, θα σκεφτείτε. Ε? δεν μπορεί να σχεδιάζεις να κατακτήσεις το Λευκό Οίκο και να είσαι πατέρας εξώγαμου τέκνου.

Αρχικά ο γερουσιαστής επέμενε πως δεν είναι εκείνος ο τυχερός και είχε εκδηλώσει και τη διάθεσή του να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας. Η πρώην σύντροφός του και μητέρα του παιδιού τους απαίτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και το τελικό αποτέλεσμα τη δικαίωσε 100%. Ο Τζον Έντουαρντς αναγνώρισε θέλοντας και μη το εξώγαμο παιδί του και αφού παραδέχθηκε στο κανάλι ABC ότι όντως διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, εγκατέλειψε μια για πάντα τα όνειρά του. Όσο για τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Έντουαρντς, δήλωσε από την πλευρά της ότι ήταν ενήμερη για τα γεγονότα και δεν έκρυψε την περηφάνεια της για τη στάση του συζύγου της.

Έγινε μάχη
Ομηρική μάχη έγινε σχετικά με την πατρότητα της κόρης της Αν Νικόλ Σμιθ, της Ντανιελίν, που ήρθε στη ζωή το Νοέμβριο του 2006. Η μικρή ξανθιά κούκλα, όπως αποδείχτηκε έπειτα από εξέταση DNA και σχετική απόφαση δικαστηρίου στο Νάσαου στις Μπαχάμες, ήταν αποτέλεσμα της σχέσης της Σμιθ με τον πρώην εραστή της, φωτογράφο Λάρι Μπρίκχεντ.

Έτσι, τόσο ο δικηγόρος και τελευταίος σύντροφός της, Χάουαρντ Στερν, το όνομα του οποίου είναι γραμμένο στη θέση του πατέρα στο πιστοποιητικό γέννησης της μικρής στις Μπαχάμες, όσο και ο πρίγκιπας Φρέντρικ βον Άναλτ, σύζυγος της Ζάζα Γκαμπόρ, βγήκαν εκτός διεκδίκησης της πατρότητας της Ντανιελίν αλλά και της περιουσίας της Αν Νικόλ Σμιθ, την οποία ούτως ή άλλως θα κληθεί να διαχειριστεί η κόρη της. Και μιλάμε για περιουσία που ξεπερνάει τα 240 εκατομμύρια λίρες!

Πατέρας από το πουθενά
Στις κόντρες και τις αντιπαραθέσεις του ζεύγους Λιζ Χάρλεϊ και Στιβ Μπινγκ τη λύση έδωσε ένας δαιμόνιος ιδιωτικός ερευνητής. Η εντυπωσιακή ηθοποιός στη διάρκεια του δεσμού της με τον πάμπλουτο παράγοντα του Χόλιγουντ έμεινε έγκυος. Στις προσπάθειές της να πείσει τον καλό της ότι είναι ο πατέρας του παιδιού τους έπεφτε πάνω σε τοίχο αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί ο Μπινγκ είχε σχέση με τη Λίζα Μπόντερ, οπότε του ήταν αδύνατο, όπως δήλωνε, να φανταστεί ότι θα ήταν και πατέρας του παιδιού της Χάρλεϊ. Το στοιχείο που ήρθε σχεδόν από το πουθενά το ανακάλυψε ο ντετέκτιβ στα σκουπίδια και έφερε τα πάνω κάτω. Ένα κομμάτι από οδοντικό νήμα που ανήκε, όπως αποδείχτηκε, στον Μπινγκ, αφού δόθηκε για εξέταση DNA, οδήγησε στη λύση του γρίφου. Από την έρευνα προέκυψε ότι όντως ο μεγαλοπαραγωγός και επιχερηματίας είναι ο βιολογικός πατέρας και εκείνος που θα αναλάβει στη συνέχεια τις οικονομικές ευθύνες που του αναλογούν για το γιο της Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Ντέμιεν Τσαρλς.

Ποιος είναι ο μπαμπάς;
Την απάντηση στην παραπάνω απορία δίνει ένα απλό αιματολογικό τεστ. Μια διαδικασία που δεν κατάφερε να αποφύγει ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ Έντι Μέρφι και τελικά βρέθηκε να είναι εκ των υστέρων ευτυχισμένος πατέρας ενός καταπληκτικού κοριτσιού. Τυχερή μητέρα ήταν η Μέλανι Μπι, που έγινε πασίγνωστη μέσω της συμμετοχής της στο συγκρότημα Spice Girls. Έζησαν μαζί για μεγάλο διάστημα, απόλαυσαν όμορφες στιγμές και κάποια στιγμή ακολούθησαν χωριστούς δρόμους. Ένα ωραίο πρωί, λοιπόν, η Μέλανι φρόντισε ο ακριβοπληρωμένος αστέρας του κινηματογράφου να πληροφορηθεί ότι θα γίνει σύντομα πατέρας του παιδιού που κυοφορούσε. Στην αρχική του άρνηση και τη διένεξη που είχε με τη μητέρα της κόρης του τη λύση έδωσε ένα απλό τεστ DNA.