BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

1 δισ. ευρώ στα ταμεία αναμένει η κυβέρνηση από την έκτακτη εισφορά


Εσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ περιμένει να εισπράξει το 2010 το υπουργείο Οικονομικών με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Με εγκύκλιο του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα καταβολής της έκτακτης εισφοράς, ενώ η έκτακτη εισφορά για τους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβληθεί μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο:

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) εφόσον υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως 10%.

Καταβολή
Η εισφορά επιβάλλεται στα συνολικά καθαρά κέρδη οικονομικού έτους 2009. Ως κέρδη θα λαμβάνονται τα συνολικά κέρδη προ της διανομής.

Προκειμένου για προσωπικές εταιρείες, από τα κέρδη τους δεν αφαιρείται η επιχειρηματική αμοιβή, ενώ στα κέρδη που υπόκεινται στην εισφορά περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την εκμετάλλευση ή παρεπόμενα έσοδα (π.χ. μερίσματα), είτε προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και ανεξάρτητα αν φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ή αν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος (π.χ. υπεραξία από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ή αν φορολογούνται κατ’ ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες).

Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό κέρδος μετά την προσθήκη των λογιστικών διαφορών (δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση).

Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικά καθαρά κέρδη λαμβάνεται το μέρος αυτών που αναλογεί στους δώδεκα μήνες.

Κέρδη
Τα συνολικά καθαρά κέρδη, επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών 2007 και 2008.

Σε περίπτωση που υπάρχει δήλωση για ένα μόνο έτος (οικονομικό έτος 2008), τα καθαρά κέρδη του οικονομικού έτους 2009 θα συγκρίνονται με το διπλάσιο των καθαρών κερδών του έτους αυτού.

Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση που προήλθε από τη μετατροπή ή συγχώνευση. Στην περίπτωση διάσπασης ανώνυμης εταιρείας, η βεβαίωση της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται στο όνομα των επωφελούμενων επιχειρήσεων με βάση το ποσό της καθαρής θέσης της διασπασθείσας που αναλογεί στις επωφελούμενες επιχειρήσεις.

Η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 3%. Έκπτωση δεν χορηγείται στην περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς είναι καταβλητέο σε μία δόση.

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς που θα καταβληθεί δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών του οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστική περίοδος 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.