BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ποσότητες παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν στη Σελήνη

Σημαντικές ποσότητες παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA.«Βρήκαμε νερό, και όχι μόνο λίγο, αλλά σημαντικές ποσότητες», δήλωσε ο Αντονι Κολαπρίτ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) σε συνέντευξη Τύπου.
Άλλος αξιωματούχος της NASA εκτίμησε ότι πρόκειται για μια μείζονος σημασίας ανακάλυψη.Σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η NASA έστειλε το διαστημικό όχημα LCROSS να συντριβεί σε έναν κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, για να μπορέσει να μελετήσει τα υλικά που θα εκτινάσσονταν στον περιβάλλοντα χώρο μετά τη συντριβή του διαστημικού οχήματος.

Περιέλουσαν με οινόπνευμα 9χρονο και τον έκαψαν

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ενήλικες επιτέθηκαν σε εννιάχρονο παιδί το περιέλουσαν με οινόπνευμα και του έκαψαν το πόδι.Το ανήλικο παιδάκι έπαιζε σε λόφο της Νίκαιας, όταν για άγνωστους λόγους κάποιοι ενήλικες ομοεθνείς τον κυνήγησαν, το έπιασαν και του έριξαν οινόπνευμα, με αποτέλεσμα να του κάψουν το πόδι από το γόνατο έως το πέλμα.Το παιδί βρήκαν περίοικοι και το μετέφεραν στο νοσοκομείο Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται στην παιδιατρική μονάδα σε κρίσιμη κατάσταση.

Ειδοποίηση για βόμβα στα Κέντρα Υγείας Οικολογίας στην Πανεπιστημίου

Γύρω στις 4 το απόγευμα Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τον χώρο μπροστά από τα Κέντρα Υγιεινής Διατροφής και ενημέρωσης στην Πανεπιστημίου 57, στο κέντρο της Αθήνας, και διέταξαν προσωπικό και πελάτες να βγουν έξω.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα για την ύπαρξη βόμβας.
Αφού έγινε εξονυχιστικός έλεγχος, ο χώρος απελευθερώθηκε και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί φάρσας.
Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την απομάκρυνση των Αστυνομικών δυνάμεων, ακολούθησε στα Κέντρα Υγείας Οικολογίας, τηλεφώνημα αγνώστου, ο οποίος συνέδεσε το γεγονός, με την συνεργασία των
Οικολόγων Ελλάδας με το ΛΑΌΣ, στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές του Οκτώβρη.
Διευκρινίζεται όμως ότι οι
Οικολόγοι Ελλάδας, στις εκλογές αυτές, δεν προσχώρησαν στο ΛΑΌΣ, αλλά απλά ήρθαν σε εκλογική και μόνο συνεργασία, κρατώντας ακέραιες τις θέσεις τους.

Έτσι Πλένονται Τα Αμάξια . . . Γεια σου, Θεσσαλονίκη πρωτοπόρα

Το mail φίλου, φίλτατου, από την όμορφη (και δεύτερο μου σπίτι) Θεσσαλονίκη, έκανε το μάτι μου να γουρλώσει ακαριαία. Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων λίγο έξω από τη συμπρωτεύουσα έχει μαζέψει μανούλια, τους έχει δώσει κουβάδες και σαπούνι και τα έχει ξαμολήσει να σου πλύνουν το αμάξι.

UPDATE: Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η ξανθιά καλλονή που με τόσο ζήλο γυαλίζει τα παράθυρα είναι η Katya Savitskaya, που δεν έχω ιδέα πως προφέρεται αλλά αυτή μαζί με την μελαχρινή Εύα είχαν φτάσει στον τελικό του Ελλάδα Έχεις Ταλέντο ως ταχυδακτυλουργοί! Επίσης, μεγάλο αστέρι όντας, είχε λάβει μέρος και στο μπαλέτο του Σεφερλή το καλοκαίρι του 2008. Και από εκεί σήμερα πλένει αμάξια. Κατάλαβες κύριε η κρίση;

Επιτέλους και στην Ελλάδα πήραμε σοβαρά αυτόν τον αμερικανοφερμένο θεσμό της γκόμενας που σου σαπουνίζει το αμάξι. Χρόνια τώρα, πολλά κοριτσάκια στα ξένα κατάφεραν να βγάλουν έτσι το χαρτζιλίκι τους για να πάνε ένα ταξιδάκι ή να αγοράσουν μια τσάντα, ενώ πολλοί άντρες απόλαυσαν το υπέροχο θέαμα του βρεγμένου γυναικείου κορμιού ταυτόχρονα με τη γυαλάδα στο καπό τους.

Πετυχημένα logistics λοιπόν και από το βενζινάδικο, από τα βρεγμένα μοντέλα αλλά και από τον οδηγό που απολαμβάνει όλη τη διαδικασία του πλυσίματος, ευαισθητοποιείται για την κατανάλωση του νερού και το περιττό ύφασμα στα ρούχα των κοριτσιών. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να πω για να ταρακουνήσω τους υπόλοιπους πλυντηριάδες εκεί έξω να φέρουν γρήγορα γκόμενες να πλένουν αμάξια, μηχανές, και εμένα τον ίδιο βασικά, αν γίνεται. Α, ρε Θεσσαλονίκη, με τα ωραία σου.

Για του λόγου το αληθές, απόλαυσε τα κορίτσια στο Ελλάδα Έχεις Ταλέντο!






















Eισπράξεις 200 εκατ. δολαρίων για το «Τhis is it» του Τζάκσον

Η ταινία ντοκιμαντέρ «This is it», που έχει δημιουργηθεί με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατα τις πρόβες που έκανε ο Μάικλ Τζακσον για τις συναυλίες που επρόκειτο να δώσει στο Λονδίνο, έχει ήδη κάνει εισπράξεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους κινηματογράφους σε όλον τον κόσμο, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία Sony.
Η ταινία, που έλαβε σε παγκόσμιο επίπεδο καλές κριτικές, είχε στη βόρεια Αμερική κέρδη 61 εκατομμυρίων δολαρίων, και περισσότερα από 140 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο, διευκρίνισε η Sony που πλήρωσε 60 εκατομμυρία δολάρια για τα βίντεο και τις φωτογραφίες απο τις πρόβες του διασημου τραγουδιστή που πέθανε στις 25 Ιουνίου στο Λος Αντζελες απο υπερβολική δόση υπνωτικών.

Πρόγραμμα απόσυρσης για παλιές βιντεοκάμερες από τη Sony

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα απόσυρσης για παλιές βιντεοκάμερες υλοποιεί η Sony από της 16 Νοεμβρίου 2009 ως τις 16 Ιανουαρίου 2010, σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα, προσφέροντας παράλληλα έκπτωση έως €150 στην αγορά της νέας Handycam® HD.
Αποσύροντας την παλιά βιντεοκάμερα για το συγκεκριμένο διάστημα και σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κατάστημα Sony, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο από τα μοντέλα Handycam HD, κερδίζοντας έκπτωση μέχρι €150.
Το πρόγραμμα απόσυρσης της Sony σας παρέχει ταυτόχρονα στους καταναλωτές τη δυνατότητα εγγραφής της Handycam® HD στο www.sony.gr ώστε να ενημερώνονται για τα τελευταία νέα και τις ειδικές

Πανδημία της γρίπης Α στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς του νοσοκομείου Γεννηματά, το χειρότερο σενάριο έγινε πράξη. Ο ιός H1N1 μεταλλάχτηκε και η νέα του μορφή προκαλεί σοβαρή πνευμονία κάνοντας τους ασθενείς να βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στην υγεία τους.
Ξέσπασε και στην Ελλάδα το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης σύμφωνα με την αρμόδια Εθνική επιτροπή. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το πανδημικό κύμα πρόκειται να διαρκέσει έξι με οκτώ εβδομάδες και απευθύνουν έκκληση σε όλους να προχωρήσουν σε εμβολιασμό από την Δευτέρα που ξεκινά το πρόγραμμα.
Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα 332, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 3.189. Η αύξηση του πανδημικού κύματος καταγράφεται και από τα κρούσματα στους μαθητές καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες, έκλεισαν 158 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Κλειστά από την Πέμπτη και για επτά μέρες, θα παραμείνουν λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Α Η1Ν1 συνολικά 158 τμήματα σχολείων στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς Πέλλας, Μαγνησίας, Έβρου, Χαλκιδικής, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Καβάλας, Κιλκίς, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 74χρονος που νόσησε από τη νέα γρίπη.
Προληπτικό κλείσιμο σχολικών τμημάτων λόγω της γρίπης
Στο πλαίσιο παρακολούθησης από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ της δραστηριότητας της νέας γρίπης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Χώρας, εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων γρίπης στα παρακάτω τμήματα - τάξεις:
Νομαρχία Αθηνών
• Στ1 και Ε2 Τμήματα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Α2 του 7ου Γυμνασίου Ν. Σμύρνης, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήματα Β1, Β4, του Δημοτικού «Σχολής Μωραΐτη», της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήματα α1, α2, α3, β1, β2, β3 του Νηπιαγωγείου της «Σχολής Μωραΐτη» της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήματα Α1 και Γ1 του 9ου 12/θέσιου ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Πετρούπολης της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Δ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Δ2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, της Νομαρχίας Αθηνών
• Η Δ΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Β1, Γ2, Δ1 και της Α΄ Τάξης του Δημοτικού της Σχολής Χιλλ, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Α1, Β2 του Ιδιωτικού Λυκείου του Κέντρου Ελληνικής Παιδείας, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Β1 του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, της Νομαρχίας Αθηνών
• Τμήμα Α1 του 9ου 12/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, της Νομαρχίας Αθηνών
• Α΄, Β και Στ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Βυζάντιον» της Νομαρχίας Αθηνών
Νομαρχία Πειραιά
Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πειραιά και το Στ2 Τμήμα του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας
Νομός Θεσσαλονίκης
• Τμήματα Β2, Β3, Β5, του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
• Τμήμα Γ2 του 4ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Συκεών, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
Νομός Χαλκιδικής
Τμήματα Α3, Β3, Γ1, Γ2 και Γ3 του Γυμνάσιο Ν. Τριγλίας, της Νομαρχίας Χαλκιδικής
Νομός Έβρου
• Στο Τμήμα Α3 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, της Νομαρχίας Έβρου
• 3ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης, της Νομαρχίας Έβρου
• Νηπιαγωγείο Λουτρού, της Νομαρχίας Έβρου
• Νηπιαγωγείο Χιλής, της Νομαρχίας Έβρου
• 1ο Νηπιαγωγείο Τυχερού, της Νομαρχίας Έβρου
Νομός Αχαΐας
Τμήματα Α2, Α4, Β1, Β2, Β3, Β4, Γ1, Γ2, Γ3 του Γυμνασίου Κ. Αχαΐας της Νομαρχίας Αχαΐας
Νομός Δράμας
• Τμήμα Στ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και το 1ο Νηπιαγωγείο Κ. Νευροκοπίου, της Νομαρχίας Δράμας
Νομός Λάρισας
Τμήμα Β5 του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, της Νομαρχίας Λάρισας
Νομός Τρικάλων
• Τμήμα Γ2 του 8ου Γυμνασίου Τρικάλων της Νομαρχίας Τρικάλων
• Τμήμα Α2 του Γενικού Λυκείου Οιχαλίας Τρικάλων της Νομαρχίας Τρικάλων
Νομός Ξάνθης
• Τμήμα Β2 του 1ου 24/θεσιου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης, της Νομαρχίας Ξάνθης
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, βάσει του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας των ανωτέρω Τάξεων και Τμημάτων για 7 ημέρες, από αύριο 13/11/2009.
Παράλληλα το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε τις αντίστοιχες Νομαρχίες στο πλαίσιο συνεργασίας τους.
Το ΕΚΕΠΥ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

ΕΚΠΑΑ: τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα

Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) κατέγραψε στην πρώτη ετήσια έκθεση του, τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα στη χώρα και μικρά βήματα προόδου για την αντιμετώπιση τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Οι συντάκτες της Έκθεσης διαπίστωσαν διόγκωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στις αστικές περιοχές και αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης σε πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω Έκθεση, αναφέρεται η μείωση των βροχοπτώσεων το καλοκαίρι, ο κίνδυνος ερημοποίησης σε περίπου 15.233 τ. χλμ. (στο σύνολο των 132.000 τ.χλμ. της ελληνικής επικράτειας) στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, η αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων σε έξι ακόμη πόλεις πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Πάτρα, Βόλο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Ηράκλειο), η εισβολή περίπου 150 ξένων ειδών στις ελληνικές θάλασσες λόγω αύξησης θερμοκρασίας των νερών, τα προβλήματα ευτροφισμού σε 14 μεγάλες λίμνες, η ακαταλληλότητα των νερών σε τρεις λίμνες και εννέα ποταμούς και οι πιέσεις που δέχονται δεκάδες μικροί υγρότοποι στα νησιά.
Επίσης, διαπιστώθηκαν και θετικές εξελίξεις στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αύξηση της ανακύκλωσης και των βιολογικών καθαρισμών σε όλη τη χώρα, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 1% τα τελευταία χρόνια, που είναι αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και της χρήσης καθαρότερων πηγών ενέργειας.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Γιάννης Ζιώμας, δήλωσε ότι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η ρύπανση των πόλεων.
«Όσο απομακρυνόμαστε από τις μεγάλες πόλεις τόσο μειώνονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι σε καλή κατάσταση προστασίας, έχουν αυξηθεί οι προστατευόμενες περιοχές (Natura) και έχουν γίνει βήματα με τους φορείς διαχείρισής τους, παρά την γκρίνια που υπάρχει», επισήμανε ο ίδιος.
Πρωταρχική σημασία όμως έχουν τα μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων, από καταπατήσεις και άλλου είδους αυθαιρεσίες, τόνισε ο κ. Ζιώμας.
Επίσης θεωρεί απαραίτητο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων σε αγροτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία , με αναδιάρθρωση της γεωργίας.

Κινδυνεύει η ελληνική χλωρίδα και πανίδα

Επιστημονικές μελέτες που έγιναν σε διάφορες μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι καταστροφική για την ελληνική χλωρίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος της βιοποικιλότητας, αφού ο αριθμός των φυτικών ειδών είναι από τους υψηλότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.
Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει 6.437 είδη, υποείδη, ποικιλίες (1.346 ενδημικά, το 20% των οποίων είναι απειλούμενα).
Όσον αφορά την ελληνική πανίδα, έως τώρα έχουν καταγραφεί 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών και άλλα 3.500 θαλάσσια είδη. Εκτιμάται ότι αν μελετηθεί πλήρως η ελληνική πανίδα θα περιλαμβάνει 50.000.
Στη χώρα από τα 98 χερσαία θηλαστικά, ο λίγκας έχει εξαφανιστεί, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας έχει αυξηθεί από 130-150 άτομα που ήταν το 1995 έχει φτάσει στα 200 σήμερα. Ο πληθυσμός του λύκου διατηρείται σταθερός σε 500-700 άτομα.
Τα είδη που δεν εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, υπάρχουν στοιχεία μόνο για το τσακάλι (1.000 άτομα) και το αγριόγιδο (500 - 700), ενώ σημαντική θεωρείται η ποικιλότητα των αγροτικών οικόσιτων ζώων (30 αυτόχθονες φυλές).
Η ορνιθοπανίδα της Ελλάδας έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με 26 νέα είδη από Αφρική, Ασία και Αμερική.

Η υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε με το Συνήγορο του Πολίτη

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε με το Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, για θέματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, φορέων διαχείρισης και προστατευόμενων περιοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Είναι η πρώτη φορά, από την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής, το 1998, που πολιτικό στέλεχος εκφράζει το ενδιαφέρον του να ενημερωθεί, για τις περιβαλλοντικές υποθέσεις τις οποίες έχει χειριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εν λόγω γεγονός και διευκρίνισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ειδικό τμήμα για περιβαλλοντικά θέματα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ευχαρίστησε για την ενημέρωση τον κ. Καμίνη και δεσμεύθηκε για συστηματική εργασία του υπουργείου με την Αρχή.
«Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση για τον κάθε πολίτη, μια και τα θέματα του περιβάλλοντος είναι θέματα που αφορούν τον κάθε έναν από μας ατομικά και συλλογικά ως κοινωνία», δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη το 2007 είχε δεχθεί 2,004 σχετικές αναφορές πολιτών, από τις οποίες το 32,22% αφορούσαν το οικιστικό περιβάλλον και το 25,22% το φυσικό περιβάλλον.
Το 2008 οι αναφορές για το περιβάλλον αυξήθηκαν σε 2.138, ενώ ανοδική τάση εμφανίζουν και κατά το 2009, αφού ενδεικτικά τον περασμένο Οκτώβριο κατατέθηκαν στον Κύκλο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, 33,8% περισσότερες αναφορές από τον αντίστοιχο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια

Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια (Βόρεια και Νότια Ελλάδα), θα γίνεται η επιδότηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα».
Το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις δύο ταχυτήτων, για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, με μικρότερο αριθμό επιδοτούμενων εργασιών για τη Νότια Ελλάδα, λόγω του ηπιότερου χειμώνα και μεγαλύτερο αριθμό εργασιών για τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.
Σε σύσκεψη που έγινε, με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων (ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.), συζητήθηκαν πολλές προτάσεις και τελικά φάνηκε να επικρατεί η λογική των δύο ταχυτήτων με βάση γεωγραφικά κριτήρια (Βόρεια και Νότια Ελλάδα).
Για παράδειγμα, ο κάτοικος της Κρήτης έχει μικρότερες ανάγκες ενεργειακής θωράκισης της κατοικίας του, από τον κάτοικο της Μακεδονίας ή της Θράκης.
Έτσι προβλέπεται, η επιδότηση από το υπουργείο για τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας να είναι για μια το πολύ δύο παρεμβάσεις, όπως κουφώματα ή μόνωση και για εκείνους της Βόρειας Ελλάδας, να υπάρχει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων.

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, παραδόθηκαν 500 κάδοι κομποστοποίησης, στους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Οι εν λόγω κάδοι, αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος, ώστε οι πολίτες να εξοικειωθούν με την έννοια της κομποστοποίησης στο σπίτι, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, αρκετά χρόνια τώρα.
Η παράδοση των κάδων άρχισε από τη Δράμα, όπου η Οικολογική Κίνηση της περιοχής παρέλαβε 100 τεμάχια.
Στη συνέχεια, άλλοι 100 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης παραδόθηκαν στην Οικολογική Κίνηση Καβάλας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμισιανών του Δήμου Ελευθερούπολης, ενώ αργότερα δόθηκαν άλλοι 100 στην Εταιρεία Προστασίας και Οικοανάπτυξης (ΕΠΦΟ), στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αβραμηλιάς του Δήμου Χρυσούπολης.
Στόχος του εν λόγω προγράμματος, είναι να μπορέσει ο κόσμος να μάθει να αξιοποιεί τα απορρίμματα του.
Στο νομό Ξάνθης, επειδή δεν υπάρχει οικολογική οργάνωση, ΕΠΦΟ θα καλύψει και τις ανάγκες ενημέρωσης και πιλοτικής εφαρμογής και στο γειτονικό νομό.
Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν συντάξει λίστες με άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Αναγκαία κρίνεται πάντως και η σχετική καμπάνια ενημέρωσης, τόσο των 500 νοικοκυριών που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, όσο και στο σύνολο της κοινής γνώμης.
Ανάλογο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, υλοποιεί ο Δήμος Φιλίππων δυτικά της Καβάλας, πρωτοπορώντας σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα.
ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ;

Χατζηγιάννης- Onirama στη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων

Με εξαιρετική επιτυχία συνεχίζεται η «2η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων», αφού ήδη περισσότεροι από 165.000 πολίτες, στην πλειονότητά τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Αθηναίων, έχουν ανακυκλώσει περισσότερες από 785.000 συσκευασίες.
Η Εκδήλωση Κορύφωσης της «2ης Μεγάλης Γιορτής Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 2 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί τόσο η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όσο και η ανακήρυξη των νικητών των σημαντικών επάθλων, από τα σχολικά τμήματα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο «Μεγάλο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης».
Η Εκδήλωση θα κορυφωθεί στις 3 μ.μ., με μουσικές στιγμές με το Μιχάλη Χατζηγιάννη και τους Onirama.
Παρουσιάστηκε το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων «Planetbook», από τον εμπνευστή και δημιουργό του, τη ΜΚΟ «Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων» (ΚΕΑΝ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η ΚΕΑΝ θα ξεκινήσει τη διανομή δωρεάν του εν λόγω παιχνιδιού, στις περιβαλλοντικές ομάδες όλων των σχολείων της δυτικής Αθήνας.
Η πρωτοβουλία της ΚΕΑΝ να δημιουργήσει το Planetbook ,με τη χορηγία της VODAFONE, έγινε σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Μεσόγειος SOS, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ευρωπαϊκή Εκφραση και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Το παιχνίδι «Planetbook» είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά και τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν αποκλειστικά το περιβάλλον, ολόκληρο του πλανήτη.
Η εν λόγω ΜΚΟ έχει φροντίσει να υπάρχουν και οι απαντήσεις μέσα στο παιχνίδι, αφού κανείς δεν έχει γεννηθεί μαθημένος.
Νικητής ανακηρύσσεται ο παίκτης που θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις.
Στην ουσία όλοι οι παίκτες βγαίνουν κερδισμένοι, αφού είναι ένα παιχνίδι γνώσεων στο οποίο μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα για το περιβάλλον και συμβάλει στην ευαισθητοποίηση τους για την προστασία του.