BriefNews | Ειδήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΟΙ ΑΛΛΕΣ....ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΠΑΛΕΣ !!!

Ποιές μπάλες θα προτιμούσατε για να στολίσετε το σπίτι σας ;

ZanteMan - Ζακυνθινή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα


Ο Ζακυνθινοί είχαν ένα έθιμο, κυρίως στα χωριά, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πριν από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αγίου Διονυσίου και παραμονές γάμου) έφτιαχναν τις κουλούρες. Κουλούρα κόβουν την παραμονή των Χριστουγέννων, κουλούρα χαρίζουν και στους κουμπάρους σε γάμους.
Οι κουλούρες είναι ένα διαφορετικό είδος ψωμιού. Φτιάχνονται όπως το ψωμί αλλά έχουν μέσα κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και ζάχαρη.
Η κουλούρα η χριστουγεννιάτικη, σχεδόν αντικαθιστά την βασιλόπιτα εδώ, γι αυτό άλλωστε έχει μέσα και «εύρημα» (νόμισμα).




Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ οι ζακυνθινοί τρώγανε μπρόκολο βραστό. Ακόμα θυμάμαι τη νόνα μου τη ζακυθινιά και τη μάνα μου, που μας έλεγε πως έτρωγαν την παραμονή μπρόκολο. "Μόλις έριχνες παιδάκι μου το λεμόνι, κοκκίνιζε ο τόπος. Που τώρα; Ούλα τα 'χουν χαλάσει".



Φυσικά, εκείνα τα χρόνια, ούτε λόγος δεν γινόταν για ρεβεγιόν. Αυτά είναι ξενόφερτα έθιμα. Ο κόσμος νήστευε και περίμενε να κοινωνήσει του Χριστού.



Μετά, ο γεροντότερος του σπιτιού έκοβε την κουλούρα ή Χριστόψωμο. Η κουλούρα κρύβει μέσα της ηύρεμα (εύρημα), ένα νόμισμα για καλή τύχη.








Κουλούρα Χριστουγέννων

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φακελλάκια ξηρή μαγιά (αν το ταψάκι είναι μικρό, βάλτε 2 και 1/2 φακελλάκια)
1/2 με 1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί ζεστό (βάλτε ένα αν το κρασί είναι δυνατό και συμπληρώστε ένα φλυτζάνι νερό ακόμα)



Αυτά που θα προσθέσουμε:
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. σταφίδες μαύρες
1 φλυτζ. σταφίδες ξανθές
1 φλυτζ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού (φέτος έβαλα εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη που είχα πάρει από το Μπαχάρ)
ξύσμα μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρι
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. κανέλλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. γλυκάνισο



Για το στόλισμα:
Σουσάμι, κάστανα, ζάχαρη, ζαχαρωτά ή απλά λευκή ζάχαρη και άχνη ζάχαρη. Τη λευκή ζάχαρη, μπορείτε να τη βάψετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, (μέσα σε ένα βάζο που κλείνει, βάζουμε ένα φλυτζάνι ζάχαρη, προσθέτουμε 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε καλά).



Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά.
Προσθέτουμε το κρασί (αν είναι δυνατό κόκκινο, περιοριστείτε στο ένα φλυτζάνι) και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό, τόσο ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει πολύ στα χέρια.
Αφήνουμε σε μέρος ζεστό (κοντά σε καλοριφέρ ή στο φούρνο μας αναμένο στους 50 βαθμούς ή με μια κουβερτούλα) για μιάμιση ώρα να φουσκώσει.



Μετά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε να ενωθούν και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι.



Αφήνουμε μισή-μία ώρα πάλι να φουσκώσει, ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.



Ψήνουμε για 1 ώρα κι ένα τέταρτο στους 180-190 βαθμούς. Βυθίστε ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε στο κέντρο.



Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, αλείφουμε με λάδι ή μέλι την επιφάνεια και ρίχνουμε πάνω ζαχαρωτά, ζάχαρη χρωματιστή, κάστανα ή ό,τι άλλο θέλουμε. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο, αραιώνουμε μια γερή κουταλιά μέλι με λίγο νερό και την περνάμε με ένα πινέλο. Μετά την πασπαλίζουμε με ζάχαρη.



TIP: Μη βάλετε παραπάνω σταφίδες από όσες λέει γιατί όταν το γλυκό μας έχει μέσα υγρά υλικά όπως οι σταφίδες κινδυνεύει να λασπώσει και να μην ψηθεί καλά. Γι' αυτό και η κουλούρα θέλει πολλή ώρα ψήσιμο.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Κάλαντα Χριστουγέννων. Φιλαρμονική Δήμου Ζακυνθίων



Ζάκυνθος- Χριστουγεννιάτικα έθιμα


Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της έθιμα, τα οποία έρχονται από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζονται από γενιά σε γενιά.
Στη Ζάκυνθο, ένα νησί που υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών τα έθιμα σχηματοποιήθηκαν στην διαδρομή του χρόνου με διάχυτες τις επιρροές της θρησκευτικής μας παράδοσης αλλά με στοιχεία τόσο από την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία όσο και από τη δυτική καθολική εκκλησία.
Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν κάτω από την κυριαρχία Λατίνων, Ενετών, Γάλλων και Αγγλών και οι επιδράσεις από τα έθιμα της τότε άρχουσας τάξης πέρασαν σταδιακά στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και αφομοιώθηκαν από τον απλό λαό.
Το γεγονός ότι οι κατά καιρούς κατακτητές υπήρξαν ομόθρησκοι με το ντόπιο πληθυσμό επέτρεψε να μεταλαμπαδευτούν έθιμα και παραδόσεις με αναγεννησιακά και πρώϊμα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα σημαντικη υπήρξε η επιροή των Ενετών που είχαν ενσωματώσει τη Ζάκυνθο και όλα τα Ιόνια νησιά στο διοικητικό σύστημα της "Γαληνοτάτης δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου" για τρείς περίπου αιώνες.
Πριν τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού, προηγείται ένα σαραντάημερο νηστείας, σωματικής και πνευματικής, που αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου.
Η ήμερα της παραμονής των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου για κάθε Ζακυνθινή οικογένεια. Όλα τα μέλη της μαζεύονται στο πατρικό σπίτι της οικογένειας ώστε να κόψουν όλοι μαζί την Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων.
Η ζακυνθινή κουλούρα είναι μοναδικό έθιμο στο νησί και αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία για κάθε σπίτι. Συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας και την πίστη στη γέννηση του θεανθρώπου. Την διαδικασία της κοπής την αναλαμβάνει το γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό παίρνει της κουλούρα στα χέρια του, την κρατάει από την κάτω πλευρά της, την βάζει πάνω από το τζάκι ή σε μια γωνία του σπιτιού και με ένα ποτήρι κρασί αλλά και με λάδι, την βρέχει από πάνω σχηματίζοντας έναν σταυρό.
Χαράματα της προπαραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά έχει ξεκινήσει το ζύμωμα ενώ έχει αρχίσει να ζεσταίνει τον φούρνο για το ψήσιμο των χριστόψωμων (κουλούρων). Αφού σταυρώσει τρεις φορές τα υλικά μέσα στη σκάφη αρχίζει και ζυμώνει το προζύμι και αργότερα ζυμώνει τα χριστόψωμα. Ένα ξεχωριστό χριστόψωμο με τρύπα στη μέση θα είναι η περίφημη Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων. που μέσα βάζει ένα κέρμα ή όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι "ηύρεμα". Πάνω στο τραπέζι, την παραμονή των Χριστουγέννων, το μόνα φαγητά που υπάρχουν είναι μπρόκολα και ελιές.
Οταν έρθει η ώρα της κοπής της κουλούρας, όλοι κάθονται στο τραπέζι και ο αρχηγός της οικογένειας, αρχίζει να κόβει από τυχαίο σημείο την κουλούρα.
Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού ή του φτωχού, το δεύτερο του σπιτιού και τα άλλα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, πάντα κατά σειρά ηλικίας, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. Την ίδια μέρα το μεσημέρι, όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και περιμένουν με λαχτάρα τις νοικοκυρές του σπιτιού να φέρουν τη βραστή γαλοπούλα, αυγολέμονο και φυσικά το κρασί.
Η Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μια παλιά τοπική παράδοση, συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Σπήλαιο της Γέννησης. Το "ηύρεμα" συμβολίζει το Θείο Βρέφος.
Το κρασί και το λάδι, που ρίχνει ο σπιτονοικοκύρης στη φωτιά από το κέντρο της κουλούρας, συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων. Η φλόγα που φουντώνει στιγμιαία, δείχνει την Ανάσταση του Ιησού και την απολύτρωση των Πρωτοπλάστων.Τέλος οι πυροβολισμοί που ρίχνονται και λένε "για τον Ηρώδη", δείχνουν την αγανάκτηση των ανθρώπων για τον καταχθόνιο διώχτη του νεογέννητου Χριστού.

Τα τέσσερα «μη» του γιορτινού τραπεζιού


Αν καταφέρετε να περάσετε και αυτές τις γιορτές χωρίς να βάλετε ούτε γραμμάριο, τότε πείτε και σε εμάς το μυστικό, καθώς σας αξίζουν συγχαρητήρια για την εγκράτειά σας. Ωστόσο, εμείς εντοπίσαμε τα 4 προϊόντα, που ευθύνονται για τα περιττά κιλά των γιορτών και σας τα παρουσιάζουμε πριν καθίσετε στο εορταστικό τραπέζι…

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο πληθωρική γιορτή του χρόνου. Γεμάτα τραπέζια με λιχουδιές, γεμάτα ποτήρια με ποτά, γεμάτα κουτιά με γλυκά και… ασφυκτικά γεμάτα στομάχια! Ποια είναι ωστόσο, εκείνα τα προϊόντα, που ευθύνονται κυρίως για τις διατροφικές κραιπάλες, στις οποίες επιδιδόμαστε κάθε μα κάθε χρονιά;

1)Κουραμπιέδες: ας φάω 2-3 ακόμη-έτσι για το καλό…

Σίγουρα αυτή την φράση, την έχετε ξεστομίσει καθώς στέκεστε πάνω έναν δίσκο γεμάτο με μυρωδάτους, αφράτους και λαχταριστούς κουραμπιέδες. Το κατεξοχήν εορταστικό, παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη της πιο λαμπρής περιόδου του χρόνου, όμως ταυτόχρονα, αποτελεί και μια θερμιδική βόμβα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη…

Φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο και άφθονη ζάχαρη. Περιέχουν αμύγδαλα (το μόνο ωφέλιμο για την υγεία συστατικό) και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Η θερμιδική τους αξία αποτιμάται περίπου στις 200 θερμίδες-ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Ωστόσο, το βούτυρο και τα κεκορεσμένα λίπη τους, που ανεβάζουν στα ύψη την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όπως άλλωστε και η ζάχαρη, δεν αποτελούν και τις υγιεινότερες επιλογές για έναν οργανισμό. Και αν συνδυάσετε όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των κουραμπιέδων που καταναλώνουμε στις γιορτές και τέλος, προσθέσετε και τις υπόλοιπες διατροφικές καταχρήσεις των ημερών, τότε, αντιλαμβάνεστε, πως ακόμη και ένα κουραμπιεδάκι λιγότερο μπορεί να κάνει τη διαφορά…

2)Μελομακάρονα: τι ψυχή έχει ακόμη ένα;

Μα γιορτές χωρίς μελομακάρονα γίνονται, αναρωτιέστε καθώς καταπίνετε ένα ακόμη-το 3ο στη σειρά... Το επόμενο διάσημο γλυκό των γιορτών, το μελομακάρονο, παρασκευάζεται από αλεύρι, μέλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, που σε γενικές γραμμές αποτελούν ιδιαίτερα ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό. Ωστόσο, όπως και στους κουραμπιέδες, έτσι και τα μελοκαμάρονα, περιέχουν αρκετές θερμίδες –περίπου 200 και αυτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Φυσικά, η σύγχρονη «έκδοση» του παραδοσιακού γλυκού, με την επικάλυψη σοκολάτας, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμιδική τους αξία.

Φυσικά, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν, πως αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην κατανάλωση κουραμπιέ ή μελομακάρονου, είναι προτιμότερο το δεύτερο, καθώς εμπεριέχει περισσότερο «υγιεινά» συστατικά και επομένως λιγότερα λίπη. Όμως, σε επίπεδο θερμίδων, τα επίπεδά τους είναι περίπου τα ίδια.

3)Βασιλόπιτα: το απαιτεί και το έθιμο…

Ναι, συμφωνούμε απόλυτα, πως το απαιτεί και το έθιμο, να τρώμε ένα κομματάκι βασιλόπιτας αμέσως μόλις καλωσορίσουμε το νέο χρόνο. Όμως, δεν υπάρχει λόγος να φάμε και 2-3 κομμάτια ακόμη-έτσι για το καλό της νέας χρονιάς…

Το «γούρικο» γλυκό της χρονιάς, μπορεί να μην κρύβει νόμισμα στο κομμάτι, που μας αντιστοιχεί αλλά κρύβει στα σίγουρα πάνω από 270 θερμίδες! Παρασκευάζεται από πολλά αυγά, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλεύρι και δεν αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, για όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.

Ωστόσο, περιέχει και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες, που ωφελούν τον οργανισμό χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οι διατροφολόγοι, πιστεύουν, πως ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό προκειμένου να τηρήσουμε το έθιμο αλλά τονίζουν, πως δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές, τρώγοντας 2-3 κομμάτια ακόμη, μέχρι να ανακαλύψουμε το κρυμμένο φλουρί…

4)Οινοπνευματώδη ποτά: γιορτές χωρίς ποτό γίνονται;

Οι γιορτές «σηκώνουν» το ποτό. Είτε επισκέπτεσθε ένα φιλικό σπίτι είτε κάθεστε για φαγητό στο εορταστικό τραπέζι, το ποτηράκι με το ποτό θα είναι σχεδόν πάντα δίπλα σας. Πρόκειται για μια συνήθεια, που έχει λανθασμένα συνδεθεί με τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και την ευζωία. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Σίγουρα όχι, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, καθώς αναφέρουν, πως η εορταστική ατμόσφαιρα έχει λανθασμένα συνδεθεί όχι απλά με τη λογική κατανάλωση αλκοόλ αλλά με την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κάθε είδους. Μπύρες και κρασί στο εορταστικό τραπέζι, σαμπάνια την Πρωτοχρονιά, ουίσκι σε σπίτια φίλων, βότκα και άλλα οινοπνευματώδη στις εορταστικές εξόδους… Και όλα αυτά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών!

Το ανώτερο 2 ποτηράκια την ημέρα, αποτελούν μια λογική και με μέτρο κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, μπορεί να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και να αποτρέψει καρδιακές νόσους. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ από την άλλη πλευρά, έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, με διαβήτη, ηπατικά προβλήματα καθώς και με την παχυσαρκία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως η ιδανικότερη επιλογή είναι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, που φημίζεται για τις αντιοεξειδωτικές του ιδιότητες και για τα πολύτιμα συστατικά του, που θωρακίζουν την καρδιά.

Χριστούγεννα στον κόσμο


Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με λαμπρότητα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, κάποιοι λαοί περιμένουν τον Άγιο Βασίλη με ζεστά μπουφάν μέσα στο χιόνι και κάποιοι άλλοι φορώντας μαγιό και κάνοντας βουτιές σε μια παραλία…

Αγγλία: γλέντι γύρω από τις μηλιές

Στην Αγγλία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται γύρω από τις… μηλιές! Στα περίχωρα του Λονδίνου, οι αγρότες μαζεύονται γύρω από τις μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων, τραγουδούν τα κάλαντα και πίνουν ποτά. Πυροβολούν τα κλαδιά της μηλιάς για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα και φεύγοντας, αφήνουν γλυκίσματα γύρω από τα δέντρα για να εξασφαλίσουν μια καλή σοδειά την επόμενη χρονιά!

Γερμανία: ζάχαρη για τον Άγιο Βασίλη!

Η λίστα των δώρων των παιδιών στη Γερμανία δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Τα μικρά γερμανόπουλα, γράφουν σε ένα χαρτί τα δώρα που θέλουν από τον Άγιο Βασίλη και δίπλα κολλούν φωτογραφίες των δώρων αυτών, που έχουν τραβήξει με μια φωτογραφική μηχανή. Η πρωτότυπη αυτή λίστα, αφήνεται δίπλα στο παράθυρο κοντά στην είσοδο του σπιτιού, μαζί με ένα πιατάκι με… ζάχαρη για να πάρει δύναμη ο κουρασμένος Άγιος Βασίλης!

Φινλανδία: κανείς δεν ξεχνά όσους έφυγαν

Οι Φιλανδοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρέα με τους νεκρούς τους! Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μέρα σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στους αγαπημένους νεκρούς κάθε οικογένειας, που οφείλει να τους θυμάται και να τους τιμά. Έτσι, οι περισσότερες οικογένειες της χώρας, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, συγκεντρώνονται στα νεκροταφεία, όπου αναπαύονται οι αγαπημένοι τους νεκροί προκειμένου να τους δείξουν, πως δεν τους ξέχασαν και πως θα βρίσκονται πάντα στο πλάι τους. Κρατώντας στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και καθαρίζοντας το πολύ χιόνι από τα μνήματα, οι Φιλανδοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρέα με τους αγαπημένους τους, που πλέον δεν είναι κοντά τους.

Αυστραλία: γιορτή στην παραλία

Η Αυστραλία μπορεί μεν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, όπως ο υπόλοιπος πλανήτης αλλά οι κάτοικοί της δεν φορούν παλτό και ζεστά μπουφάν αλλά… μαγιό και μπικίνι καθώς η θερμοκρασία εκείνη την εποχή αγγίζει τους 40ο Κελσίου. Έτσι, οι Αυστραλοί μετά από το καθιερωμένο πλουσιοπάροχο, εορταστικό τραπέζι, καταλήγουν σε μια παραλία για πικ νικ ή για… βουτιά!

Ωστόσο, ένα καθαρά αυστραλιανό χριστουγεννιάτικο έθιμο, είναι το «Carols by Candlelight» (κάλαντα υπό το φως των κεριών), όπου πλήθος κόσμου κρατώντας ένα κερί, συγκεντρώνεται στους δρόμους την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ και τραγουδά κάλαντα και άλλα εορταστικά τραγούδια.

Δανία: το τυχερό αμύγδαλο

Στη χιονισμένη Δανία, το εορταστικό δείπνο σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Πρώτο πιάτο είναι η παραδοσιακή πουτίγκα ρυζιού, που μαγειρεύεται σε μια κατσαρόλα, όπου μέσα έχει προστεθεί ένα μόνο αμύγδαλο! Όποιος βρει το αμύγδαλο αυτό στη σούπα του, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Και μετά το τυχερό αμύγδαλο, τα παιδιά περιμένουν τον Julemanden (τον Άγιο Βασίλη) που θα έρθει πάνω στον τάρανδο με τον βαρυφορτωμένο σάκο του γεμάτο δώρα. Τον Άγιο Βασίλη συνοδεύουν τα ξωτικά, που λέγονται Juul Nisse, αποτελούν αγαπημένες φιγούρες των παιδιών και για να τα καλοπιάσουν, αφήνουν πιατάκια με πουτίγκα ή γάλα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο…

Βραζιλία: ψάρι, γαλοπούλα και σαμπάνια για το τραπέζι της γιορτής

Άλλη μια χώρα, όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι Βραζιλιάνοι, στολίζουν το δέντρο τους με κεριά και τοποθετούν κάπου κοντά και μία φάτνη. Πριν φύγουν για τη νυχτερινή εκκλησιαστική λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, στρώνουν με κάθε επισημότητα το εορταστικό τους τραπέζι (cena), προκειμένου να δειπνήσει η Αγία Οικογένεια, όταν εκείνοι θα απουσιάζουν στην εκκλησία. Το μενού περιλαμβάνει ψάρι αλλά και την παραδοσιακή γαλοπούλα καθώς και μπόλικη σαμπάνια. Τα δώρα των παιδιών φέρνει το βράδυ ο Papa Noel και τα κρύβει στα παπούτσια τους αλλά και σε διάφορες γωνιές του σπιτιού για να ψάξουν να τα βρουν το πρωί. Μόλις ξυπνήσουν, ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό για τους γονείς τους και ανοίγουν με ανυπομονησία τα δώρα τους. Κατόπιν ,γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων με βόλτες στην εξοχή, βαρκάδες και πικ νικ!

Σκωτία: το «ποδαρικό» κάνει τη διαφορά

Στη Σκωτία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται συγκρατημένα σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά που αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τρικούβερτα γλέντια και ξεφάντωμα. Οι Σκωτσέζοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο «firstfooting», το ποδαρικό δηλαδή που θα τους κάνει κάποιος ξένος την πρώτη ημέρα του χρόνου. Γενικά, θεωρούν καλοτυχία το να δέχονται κόσμο στο σπίτι τους και ειδικότερα για το ποδαρικό, επιλέγουν κάποιον με ανοιχτόχρωμα μαλλιά και χρώματα καθώς πιστεύουν, πως θα τους φέρει γούρι.

Ιρλανδία: το κερί στο παράθυρο και τα τραπεζομάντηλα…

Οι νεκροί κάθε οικογένειας έχουν την τιμητική τους στην Ιρλανδία κάθε Χριστούγεννα. Οι Ιρλανδοί επισκέπτονται τα μνήματα των αγαπημένων τους και τους στολίζουν με λουλούδια, για να τους δείξουν, πως δεν τους ξέχασαν αυτές τις άγιες ημέρες. Επίσης, τοποθετούν ένα αναμμένο κερί στο παράθυρο του σπιτιού τους, συμβολίζοντας το καταφύγιο που αναζήτησε η Παναγία την ημέρα της γέννησης του Χριστού. Θεωρούν καλό σημάδι το να χτυπήσει κάποιος ξένος την πόρτα τους εκείνο το βράδυ και είναι πρόθυμοι να τον καλοδεχτούν και να τον φιλοξενήσουν. Επίσης, ως ένδειξη εξαγνισμού, αρκετές ημέρες πριν τις γιορτές, αλλάζουν όλες τις κουρτίνες και τα τραπεζομάντηλα του σπιτιού με φρεσκοπλυμένα και καθαρά.

Ιαπωνία: ο περίεργος Άγιος Βασίλης και η ευλογία των φούρνων!

Στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα είναι ένα ξενόφερτο, δυτικό έθιμο, που όμως έχει αρχίσει και διαδίδεται στη χώρα για εμπορικούς κυρίως λόγους. Τα έθιμα, ωστόσο, των Ιαπώνων, διαφέρουν ιδιαίτερα από τα δικά μας. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι δεν γιορτάζουν μαζί με τις οικογένειές τους αλλά επικεντρώνονται στις φιλανθρωπίες και στις καλές πράξεις. Επίσης, η ιαπωνική εκδοχή του Άγιου Βασίλη, αποτελεί ίσως την πιο περίεργη φιγούρα που έχετε συναντήσει καθώς τα μάτια του βρίσκονται πίσω από το κεφάλι (!), προκειμένου να βλέπει ολόγυρά του, για το αν τα παιδιά είναι φρόνιμα ή όχι… Τέλος, οι Ιάπωνες ακόμη και σήμερα διατηρούν το έθιμο της «ευλογίας του κέικ», όπου οι φούρνοι ευλογούνται για να έχουν μια καλή και αποδοτική χρονιά.

Σουηδία: τα κάλαντα της Λουτσία

Στις 13 Δεκεμβρίου το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι κάθε οικογένειας, συμβολίζει τη «Λουτσία», φορώντας ένα μακρύ, λευκό φόρεμα, τραγουδώντας παλιά, ναπολιτάνικα κάλαντα και προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια στα γειτονικά σπίτια. Η «Λουτσία», αποτελεί έναν παλιό θρύλο, που γεννήθηκε στις Συρακούσες το 300 μ.Χ. και έκτοτε τηρείται με ευλάβεια από τις σουηδικές οικογένειες. Στην επαρχία της Σουηδίας, οι κάτοικοι ρίχνουν σιτάρι έξω από τα σπίτια τους για να το φάνε τα πεινασμένα πουλιά ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης στη φύση.

Χαβάη: το κανό του Άγιου Βασίλη!

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή που γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους όλου του κόσμου ακόμη και αν φορούν… μαγιό την ώρα που στολίζουν το δέντρο τους! Ο λόγος για την εξωτική Χαβάη, όπου ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται με έλκηθρο αλλά με… κανό! Όσο για τα χριστουγεννιάτικα έλατα; Επειδή η τροπική Χαβάη διαθέτει μόνο κοκοφοίνικες, τα έλατα έρχονται με πλοία από το εξωτερικό και οι Χαβανέζοι επισκέπτονται τις τοπικές αγορές με μαγιό και αντηλιακό προκειμένου να διαλέξουν το καταλληλότερο δέντρο για το σπίτι τους.

Σαρδηνία: οι γείτονες του τυχερού!

Στην Σαρδηνία η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ωστόσο, οι κάτοικοι καραδοκούν καθώς πιστεύουν, πως όποιος γεννηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός και φέρνει γούρι όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά στους γείτονες των 7 σπιτιών που βρίσκονται μετά από το δικό του!

Έθιμα και παραδόσεις της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης


Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, ετοιμάζονται όλες οι περιοχές της Ελλάδας να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού. Πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα "στολίστηκαν", φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την άφιξη της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης "ντύνονται" με μελωδίες και παίρνουν άρωμα από τις κουζίνες των νοικοκυριών.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, στο τζάκι του σπιτιού. Η στάχτη των ξύλων αυτών προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μή βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του. Σε κάθε σπιτικό, οι νοικοκυραίοι προσπαθούν το Χριστόξυλο να καίει μέχρι τα Φώτα.

Στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους.

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο προέρχεται από του Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία έχει τις ρίζες της στις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων - λύκων, τράγων ή άλλων - ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών, και προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν δύο παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

Παραλλαγές του ίδιου εθίμου συναντώνται σε χωριά της Κοζάνης και της Καστοριάς, με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της "Κόλιντα Μπάμπω", όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές φωνάζοντας "κόλιντα μπάμπω", που σημαίνει "σφάζουν γιαγιά". Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή του Ηρώδη και να προφυλαχτούν.

Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι "κλαδαριές", φωτιές που ανάβονται για να ζεστάνουν τον Χριστό, τα "κόλιαντα", κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, και τα "μπουμπουσάρια", τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.

Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας είναι το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία για το σφάξιμο γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Τρεις-τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποιά ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως "γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το γουρούνι", αλλά "έλα, έχουμε γουρουνοχαρά".

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, επιστρέφοντας από την εκκλησία στο σπίτι, τα κορίτσια βάζουν παραδίπλα στο αναμμένο τζάκι κλωνάρια κέδρου που τα ξεδιαλέγουν, ενώ τα αγόρια τοποθετούν κλαδιά από αγριοκερασιά. Τα μικρά αυτά κλαδιά δέντρων αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες για την πραγματοποίηση μιας όμορφης ζωής. Φροντίζουν μάλιστα τα κλαδιά αυτά να είναι λυγερά και παρακολουθούν με ενδιαφέρον ποιο κλωνάρι θα καεί πρώτο, καθώς λένε πως αυτό είναι καλό σημάδι για το κορίτσι ή το αγόρι, αντίστοιχα, και συγκεκριμένα πως θα είναι αυτό που θα παντρευτεί πρώτο.

Ξεχωριστό "χρώμα" έχουν τα Χριστούγεννα για τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, τα έθιμα και οι παραδόσεις των ημερών στους οποίους έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.

Η γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ασκούσε ανέκαθεν τεράστια επίδραση στην καραγκούνικη ψυχή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός και μελετητής, Ζήσης Τζιαμούρτας.

Την παραμονή, αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νοικοκυρές ήταν από νωρίς στο πόδι, προετοιμάζοντας με ιδιαίτερη φροντίδα και λαχτάρα τις κλούρες για τα μικρά παιδιά, που θα τραγουδούσαν στο χωριό την παραμονή, τις αυγοκλούρες, αλλά και τη Χριστουγεννιάτικη κότα.

Την παραγεμιστή κότα, όπως την έλεγαν, που στο εσωτερικό της έβαζαν λίγο ρύζι, σύκα, σταφίδες, εντόσθια από κοτόπουλο και κομμάτια από πρόσφορα για να είναι ευλογημένο το τραπέζι του Χριστού.

Πριν ξημερώσει, κατά τις τρεις, με τα καινούργια τους ρούχα και "καθαροί" από τη νηστεία των 40 ημερών έπαιρναν το δρόμο για την εκκλησία με ξεχωριστή ευλάβεια, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να πάρουν τη μεταλαβιά.

Όταν τελείωνε η λειτουργία, οι γυναίκες μοίραζαν στους ενορίτες, άλλες μέσα στο ναό, ψωμί, που είχαν στις κανίστρες και τηγανισμένα κοτόπουλα που είχαν σε χωμάτινα πιάτα και άλλες έξω στην αυλή για να πασχίσουν οι ψυχές των πεθαμένων, λέγοντας την ευχή "Χρόνια πολλά και ο Θεός σχωρεσ'".

Όταν όλοι οι χωριανοί έβγαιναν από την εκκλησία, στον αύλειο χώρο, χαρούμενοι και γελαστοί έλεγαν μεταξύ τους "Χρόνια πολλά". Δεν ασπάζονταν οι μικρότερες ούτε οι νύφες τα χέρια των μεγαλυτέρων, όταν μεταλάβαιναν τα άχραντα μυστήρια. Μερικοί δε τουφεκούσαν με τους γκράδες.

Και αυτό, εξηγεί ο κ. Τζιαμούρτας, για να απομακρυνθούν τα κακά πνεύματα που επενεργούν πάντοτε επικίνδυνα στις προσπάθειες των ανθρώπων, όπως πίστευαν.

Το μεσημέρι, όλη η οικογένεια, καθισμένη στην ψάθα γύρω από την τάβλα, έτρωγε τη παραγεμιστή κότα και σούπα, αφού πρώτα έκαναν το σταυρό τους. Το γεγονός των Χριστουγέννων δεν το έψελναν μόνο μέσα στην εκκλησία οι Καραγκούνηδες, αλλά και τα μικρά παιδιά, ηλικίας 8-13 ετών, την παραμονή, γυρνώντας σε όλα τα σπίτια του χωριού πριν ακόμα χαράξει καλά.


ΗΠΕΙΡΟΣ

"Tο αναμμένο πουρνάρι" είναι μια ωραία συνήθεια που βασίζεται σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους. Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Στα Γιάννενα δεν κρατούν ολόκληρο το πουρνάρι αναμμένο στο χέρι τους, αλλά κρατούν στη χούφτα τους μια χεριά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι, μόλις μπούνε και καλημερίζουν. Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται: "Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!" Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ' αφήσουν τ' όνομα το πατρικό να σβήσει.

ΙΟΝΙΟ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Στη Ζάκυνθο, ένα νησί που υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών τα έθιμα σχηματοποιήθηκαν στην διαδρομή του χρόνου με διάχυτες τις επιρροές της θρησκευτικής μας παράδοσης αλλά με στοιχεία τόσο από την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία όσο και από τη δυτική καθολική εκκλησία.

Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν κάτω από την κυριαρχία Λατίνων, Ενετών, Γάλλων και Αγγλών και οι επιδράσεις από τα έθιμα της τότε άρχουσας τάξης πέρασαν σταδιακά στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και αφομοιώθηκαν από τον απλό λαό. Το γεγονός ότι οι κατά καιρούς κατακτητές υπήρξαν ομόθρησκοι με το ντόπιο πληθυσμό επέτρεψε να μεταλαμπαδευτούν έθιμα και παραδόσεις με αναγεννησιακά και πρώϊμα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντικη υπήρξε η επιροή των Ενετών που είχαν ενσωματώσει τη Ζάκυνθο και όλα τα Ιόνια νησιά στο διοικητικό σύστημα της "Γαληνοτάτης δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου" για τρείς περίπου αιώνες.

Πριν τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού, προηγείται ένα σαραντάημερο νηστείας, σωματικής και πνευματικής, που αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου.

Η ήμερα της παραμονής των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου για κάθε Ζακυνθινή οικογένεια. Όλα τα μέλη της μαζεύονται στο πατρικό σπίτι της οικογένειας ώστε να κόψουν όλοι μαζί την Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων.

Η ζακυνθινή κουλούρα είναι μοναδικό έθιμο στο νησί και αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία για κάθε σπίτι. Συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας και την πίστη στη γέννηση του θεανθρώπου.

Την διαδικασία της κοπής την αναλαμβάνει το γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό παίρνει της κουλούρα στα χέρια του, την κρατάει από την κάτω πλευρά της, την βάζει πάνω από το τζάκι ή σε μια γωνία του σπιτιού και με ένα ποτήρι κρασί αλλά και με λάδι, την βρέχει από πάνω σχηματίζοντας έναν σταυρό. Χαράματα της προπαραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά έχει ξεκινήσει το ζύμωμα ενώ έχει αρχίσει να ζεσταίνει τον φούρνο για το ψήσιμο των χριστόψωμων (κουλούρων).

Αφού σταυρώσει τρεις φορές τα υλικά μέσα στη σκάφη αρχίζει και ζυμώνει το προζύμι και αργότερα ζυμώνει τα χριστόψωμα. Ένα ξεχωριστό χριστόψωμο με τρύπα στη μέση θα είναι η περίφημη Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων. που μέσα βάζει ένα κέρμα ή όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι "ηύρεμα".

Πάνω στο τραπέζι, την παραμονή των Χριστουγέννων, το μόνα φαγητά που υπάρχουν είναι μπρόκολα και ελιές.

Οταν έρθει η ώρα της κοπής της κουλούρας, όλοι κάθονται στο τραπέζι και ο αρχηγός της οικογένειας, αρχίζει να κόβει από τυχαίο σημείο την κουλούρα. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού ή του φτωχού, το δεύτερο του σπιτιού και τα άλλα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, πάντα κατά σειρά ηλικίας, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο.

Την ίδια μέρα το μεσημέρι, όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και περιμένουν με λαχτάρα τις νοικοκυρές του σπιτιού να φέρουν τη βραστή γαλοπούλα, αυγολέμονο και φυσικά το κρασί.

Η Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μια παλιά τοπική παράδοση, συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Σπήλαιο της Γέννησης.

Το "ηύρεμα" συμβολίζει το Θείο Βρέφος. Το κρασί και το λάδι, που ρίχνει ο σπιτονοικοκύρης στη φωτιά από το κέντρο της κουλούρας, συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων.

Η φλόγα που φουντώνει στιγμιαία, δείχνει την Ανάσταση του Ιησού και την απολύτρωση των Πρωτοπλάστων. Τέλος οι πυροβολισμοί που ρίχνονται και λένε "για τον Ηρώδη", δείχνουν την αγανάκτηση των ανθρώπων για τον καταχθόνιο διώχτη του νεογέννητου Χριστού.


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

"Τσιγαρίθρες", λουκάνικα, "μπουμπάρια", "χριστόψωμα" "βασιλόψωμα" "βασιλοκουλούρες", μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στη Ρούμελη.

Τα έθιμα ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται μετά την Πρωτοχρονιά. Ξεκινούν με την "χοιροσφαγή" αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σφάζουν τα γουρούνια και φτάνει μέχρι το "πάντρεμα της φωτιάς". Συνοδεύονται με γλέντι, με κάλαντα και αρκετά μεγάλο τελετουργικό.

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού της Παρνασσίδας και της Δωρίδας η "σφαγή των χοίρων" η λεγόμενη "χοιροσφαγή" παίρνει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει γουρούνι. Οι κάτοικοι και οι προσκεκλημένοι σε ομάδες ξεκινούν το σφάξιμο από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα προσδίδουν ένα τελετουργικό στην "χοιροσφαγή". Είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά και ζεστό νερό, να υπάρχει κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα που γίνεται η σφαγή, η νοικοκυρά, θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή. Μάλιστα στο στόμα του χοίρου συνηθίζεται να τοποθετούν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό.

Στη συνέχεια τοποθετούν το χοιρινό ανάμεσα σε δύο ξύλα μεγάλα και αρχίζουν το "ξεπάστωμα". Όταν τελειώσουν όλους του χοίρους της γειτονιάς αρχίζει το γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν λουκάνικα "τσιγαρίθρες" και "μπουμπάρια". Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνουν τμήματα από το λίπος του χοίρου που έχει και κομμάτια κρέας πάνω του, το βάζουν στη φωτιά και αυτό αρχίζει να λιώνει. Συλλέγουν το ρευστό λίπος σε δοχεία και ότι απομένει στο τέλος είναι "τσιγαρίθρες". Το "σβήνουν" με καλό κρασί και είναι από τους πρώτους μεζέδες στο γλέντι.

Τα πνευμόνια, και την σπλήνα και άλλα εντόσθια μαζί με πράσο, ρύζι και μυρωδικά οι νοικοκυρές στη Φθιώτιδα τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν "μπουμπάρια". Όλη αυτή την μάζα την περνούν μέσα σε ένα έντερο και στη συνέχεια τα βράζουν για αρκετή ώρα. Από κει και μετά μεταφέρονται στο φούρνο για να ροδοκοκκινίσουν και αποτελούν έναν πρώτης τάξεως μεζέ για τις επόμενες μέρες.

Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε ορισμένες περιοχές όπως σε αυτές τις Λοκρίδας το "τσικνίζουν". Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ανάβουν τις φωτιές και πριν ακόμα βγει ο ήλιος έχουν ήδη στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χοιρινά και μεζέδες.

Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων συνηθίζουν να "αρραβωνιάζουν τη φωτιά". Οι νοικοκυρές τοποθετούν στο τζάκι ένα πολύ μεγάλο ξύλο και εκείνη την ώρα σύμφωνα με την παράδοση ό,τι ζητήσεις μπορεί να γίνει. Βεβαίως αυτό που θα ζητήσεις πρέπει να αφορά στα παιδιά και όχι στους παντρεμένους.

Όμως μετά τους "αρραβώνες" έχουμε το "πάντρεμα της φωτιάς" που γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα. Ο νοικοκύρης φροντίζει να είναι ακριβώς ίδια και να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση τα δύο ξύλα συμβολίζουν την αλλαγή της ημέρας αλλά και την αλλαγή του χρόνου. Η παράδοση επιμένει ότι όποια ευχή και αν κάνει κάποιος εκείνη τη μέρα ακόμη και κατάρα, αυτή θα πιάσει τόπο. Σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας αυτό έχει αντικατασταθεί με το "σπούρνι". Ένα μικρό παιδί κάθεται σταυροπόδι μπροστά στο αναμμένο τζάκι, ρίχνει αλάτι πάνω στη φωτιά και κάνει διάφορες ευχές για την οικογένεια, για την υγεία, για τα σπαρτά που σύμφωνα με την παράδοση "πιάνουν τόπο". Αποζημίωση του μικρού παιδιού είναι το πρώτο καθι καλύτερο κομμάτι "μπακλαβά" που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.

Είτε με καρύδια που είναι επικρατέστερο είτε με αμύγδαλα κάθε σπίτι στην Ρούμελη έχει το μπακλαβά του. Υπάρχει μάλιστα ανταγωνισμός στις νοικοκυρές για το ύψος που θα έχει το γλυκό τους, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουν ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ξενύχτι είναι δεδομένο για να ανοίξουν τα χειροποίητα "φύλλα".

Μέσα σε όλα τα άλλα ξεχωρίζουν το "βασιλόψωμο" και οι "βασιλοκουλούρες" που τρώγονται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, αφού από τον Αϊ Βασίλη πήρε το όνομά του. Σε ορισμένες περιοχές εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο, ή ακόμη και ντόπιο καλαμπόκι. Βάζουν μέσα βασιλικό και μυρωδικά και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις οι οποίες έχουν σχέση με την καθημερινότητα. Αφορούν είτε στην παραγωγή και τα χωράφια, είτε στην υγεία και τα ακίνητα είτε στην οικογένεια. Μετά το ψήσιμο του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.


ΚΡΗΤΗ

Πλήθος εθίμων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα χωριά της για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα περισσότερα διατηρούνται και στις ημέρες μας, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στις γιορτές και από αυτά τα έθιμα ξεχωρίζουν: το σφάξιμο του χοίρου, το χριστόψωμο, τα γλυκίσματα, το ποδαρικό, τα κάλαντα, η "καλη χέρα", και η μπουγάτσα.

Παλιότερα στα χωριά, ήταν έθιμο κάθε οικογένεια να μεγαλώνει ένα γουρούνι, το "χοίρο", όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Τον χοίρο τον έσφαζαν την ημέρα των Αγίων Δέκα και έφτιαχναν: λουκάνικα, απάκια, πηχτή ή τσιλαδιά, σύγλινα (δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου), ομαθιές (έντερα χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι), τσιγαρίδες (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό, όταν μάζευαν τις ελιές).

Και σήμερα όμως πολλοί στα χωριά ανατρέφουν γουρούνια τα οποία τα σφάζουν παραμονές των Χριστουγέννων

Το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Οι γυναίκες φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει." Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ' τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές.

Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας.

Στα Χανιά, στην σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία. Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν "πώς παλεύουν οι καιροί και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί''. Οποίος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα Φώτα, αλλα και ολόκληρο τον καινούργιο χρόνο.

Πιο παλιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και οι κόρες και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν.

Το "ακοίμητο" τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα εξακουθεί και τις ημέρες μας να δίνει τον τόνο μιας γιορτής οικογενειακής που όλοι αναζητούν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο νέο έτος. Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά -την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα.



ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σε όλη την Πελοπόννησο την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τους Δήμους, αλλά και πολιτιστικούς φορείς κάθε περιοχής, που την καθιστούν ελκυστικό τόπου προορισμού.

Αρκαδία

Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί η Τρίπολη, όπου σημείο αναφοράς αποτελούν οι πλατείες Πετρινού και κεντρική (Αγίου Βασιλείου). Εκεί ο Δήμος έχει μικρά σπιτάκια, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όλα τα εποχικά είδη και να φωτογραφηθεί στη φάτνη και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν, την ίδια ώρα που οι ενήλικες θα μπορούν να απολαύσουν το ρόφημά τους ή γιορτινά γλυκίσματα στον ίδιο χώρο και που ξέρεις κάποιοι τυχεροί θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη.

Παράλληλα η Εθνικής Αντιστάσεως ένας από τους κεντρικότερους κι εμπορικούς δρόμους της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, προκειμένου να συνδέσει πλατείες που θα φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ όλες τις ώρες της ημέρας θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το πρωί, τα ΚΑΠΗ του Δήμου και η Φιλαρμονική διοργανώνουν γιορτή, προσφέροντας γλυκίσματα έξω από το παλαιό Δημαρχείο στο γιορτινό πεζόδρομο.

Τα μεσάνυχτα του Νέου Έτους στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου θα γίνει η υποδοχή του νέου χρόνου κι αμέσως μετά, από τον εξώστη του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας, κ. Αλέξανδρος, θα ευλογήσει την πίτα του Δήμου κι ο δήμαρχος Τρίπολης, Αλέξανδρος Κοτσιάνης, θα κόψει και θα μοιράσει την πίτα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ όσοι αντέχουν θα γευτούν και τσουκαλόκαυτο.

Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν στις ακτές της Κυνουρίας, με αφετηρία το Άστρος και το Λεωνίδιο.

Μεσσηνία

Ο Δήμος Καλαμάτας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου άνοιξε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το άναμμα, από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα του εντυπωσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρο στην κεντρική πλατεία, που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας. Σε μια εκδήλωση γεμάτη από μουσική και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την Τρίφωνη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, ενώ ακολούθησε συναυλία με το μουσικό συγκρότημα ''Poly Quartet'' κι έκλεισε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Με κέντρο αναφοράς την κεντρική πλατεία, με το καρουσέλ και τα μικρά σπιτάκια που το περιβάλλουν σχεδόν κάθε μέρα διοργανώνει ο Δήμος και μια γιορτή. Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και οι πολιτιστικοί του φορείς σας προτείνουμε:

Την Τετάρτη 23/12 εκδήλωση από την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας ''Η Ιωνία'', στις 12:00 το μεσημέρι με τίτλο ''Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον'' και στις 8:30 το βράδυ ''Καλαντίσιμα!'', εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων στις 12:00 κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και δημιουργίες σε χριστουγεννιάτικα μοτίβα και face-painting για τους μικρούς φίλους στην πλατεία.

Την Κυριακή 27/12 στις 11:30 το πρωί εκδήλωση με τίτλο ''Παίζοντας με τα παραμύθια και με τις κούκλες'' από την Πειραματική Σκηνή.

Την Τρίτη 29/12 Γνωριμία με το προσκοπικό παιχνίδι στην κεντρική πλατεία, ''Χριστούγεννα με τα Παιδικά Χωριά SOS'' και στις 6:00 το απόγευμα προβολή με θέμα ''Χριστούγεννα στην Καλαμάτα'' από τη Φωτογραφική Λέσχη της πόλης.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 23.30 ''Σ΄αυτήν την πόλη που 'μαστε, πέτρα να μη ραγίσει'', καλωσορίζουμε το 2010 στην κεντρική Πλατεία.

Κορώνη: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, το χριστουγεννιάτικο BAZAAR που διοργάνωσαν, με κέφι και αγάπη, οι Γυναίκες της Κορώνης και το Μανιατάκειο Ίδρυμα με τη στήριξη του Δήμου Κορώνης, του γυμνασίου, του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου επαγγελματιών και του συνδέσμου Κορωναίων. Για δεύτερη χρονιά, το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Κορώνης κέρδισε τις εντυπώσεις και έγινε τόπος συνάντησης για τους πολίτες της Κορώνης και πολλούς επισκέπτες από όλη τη Μεσσηνία, ένα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έσοδά του προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς.


Αργολίδα

Ναύπλιο: ο Δήμος έχει φορέσει τα γιορτινά του και σας περιμένει με κορυφαίες εκδηλώσεις την υποδοχή του νέου χρόνου αλλά και τα Θεοφάνεια στην παραλία.

Την Τετάρτη 23/12 η εθνική Πινακοθήκη & το Μουσείο Αλ. Σούτσου θα λειτουργήσουν, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, εργαστήρια για παιδιά 6 ως 12 χρόνων με την κατασκευή και ζωγραφική χριστουγεννιάτικων στολιδιών εμπνευσμένα από τον πίνακα του Σπύρου Βικάτου με θέμα ''Το χριστουγεννιάτικο δένδρο''. Το απόγευμα 5:00 με 8:00 ομάδα παιδιών από τη χορωδία του 1ου γυμνασίου της πόλης θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην παλιά πόλη και στις 8:30 το βράδυ στο Βουλευτικό η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου θα δώσουν χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Την παραμονή των Χριστουγέννων από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ ομάδες παιδιών και χορωδίες θα πλημμυρίσουν με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μελωδίες την παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Ναύπλιο σχεδόν όλες τις ημέρες και την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Δήμος έχει ετοιμάσει στην πλατεία Τριών Ναυάρχων γιορτή για την υποδοχή του νέου χρόνου. Παράλληλα από τις 11:00 το βράδυ το Δημαρχείο της πόλης θα είναι ανοικτό για ευχές και κεράσματα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα κόψει την βασιλόπιτα.

Νέα Κίος: Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζουν τα Θεοφάνια οι Κιότες, αναβιώνοντας έθιμα από την Κίο της Μικράς Ασίας. Σταθμός των εκδηλώσεων το μπάνιο που ''θα πάρει'' ο καινούργιος βαρκάρης στο λιμάνι της Νέας Κίου μετά τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνια.

Ερμιόνη: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα Θεοφάνεια θα αναβιώσει το έθιμο ''γιάλα - γιάλα'' από τους νέους που κατά την διάρκεια του 2010 θα καταταγούν στο στρατό.

Λακωνία

Σπάρτη: Η θρυλική Λακωνική πρωτεύουσα με τη φωταγώγηση του δένδρου και με συναυλία από την Ελληνοαμερικανίδα σολίστ Nadia Weinberg έχει ξεκινήσει τις γιορτινές εκδηλώσεις από τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Δήμος Σπαρτιατών έχει οργανώσει εκδηλώσεις τόσο για την πόλη όσο και για τα χωριά του, που περιλαμβάνουν θεατρικά και άλλα δρώμενα με την συμμετοχή και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις σας προτείνουμε να μην χάσετε στις 23 Δεκεμβρίου το απόγευμα την μουσική εκδήλωση με συγκρότημα τζαζ στο κέντρο της πόλης που θα δώσει ξεχωριστό τόνο τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Σκάλα: Ο Δήμος και η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση έχει δημιουργήσει στην πλατεία των πηγών ένα παραμυθένιο χωριό με παγοδρόμιο και άλλα σπιτάκια για μικρούς και μεγάλους κι όλες τις γιορτινές ημέρες οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ.

Μάνη: Θα αναβιώσουν και φέτος οι δοξασίες για τους καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις ''τηγανίδες'' που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων. Βέβαια μην φοβάστε οι καλικάντζαροι που ορισμένοι λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα, όσο άγριοι κι αν φημολογείται πως είναι ως σήμερα δεν έχουν ενοχλήσει κανένα και θα φύγουν τα Θεοφάνια με τον αγιασμό των υδάτων, ο επίσημος εορτασμός των οποίων θα γίνει στην παραλία του Γυθείου.

Τέλος σε όλα σχεδόν τα χωριά, σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου τις ημέρες των εορτών οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τους Δήμους οργανώνουν εκδηλώσεις κι αξίζει να αποκτήσετε μια επιπλέον εμπειρία, ''Χριστούγεννα στο χωριό''.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Γεγονότα

800 - Ενώ ο Καρλομάγνος προσευχόταν γονατιστός στο ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, ο Πάπας Λέων Γ΄ τοποθέτησε μια χρυσή κορώνα στο σκυμμένο κεφάλι του βασιλιά στέφοντάς τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Imperator Romanorum).
1066 - Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφεται Βασιλιάς της Αγγλίας.
1100 - Ο Βαλδουίνος Α' στέφεται στην Βηθλεέμ Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.
1223 - Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης στήνει την πρώτη Φάτνη της Γεννήσεως.
1261 - Ο εντεκάχρονος πρώην Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Δ' Λάσκαρης τυφλώνεται με διαταγή του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου.
1914 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην γνωστή ως Ανακωχή των Χριστουγέννων, Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο προσωρινά διακόπτουν την μάχη.
1989 - Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Έλενα, καταδικάζονται σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελούνται για ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών.
1990 - Πρώτη επιτυχής δοκιμή του συστήματος που τελικά αποτέλεσε το World Wide Web.
1991 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (η ίδια η ένωση διαλύθηκε την επόμενη μέρα).

Γεννήσεις

Παρά τον εορτασμό της, αυτή δεν είναι και η πραγματική ημερομηνία γεννήσεως του Ιησού Χριστού, βλ. το αντίστοιχο άρθρο.
1642 - Ισαάκ Νεύτων, Βρετανός φυσικός και μαθηματικός
1899 - Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αμερικανός ηθοποιός
1918 - Ανουάρ Σαντάτ, πρόεδρος της Αιγύπτου (βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1978)
1925 - Κάρλος Καστανέδα, Περουβιανός-Αμερικανός συγγραφέας
1927 - Ραμ Νάραγιαν, Ινδός μουσικός

Θάνατοι

1635 - Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν (γεν. 1567), Γάλλος εξερευνητής.
1973 - Ισμέτ Ινονού, Τούρκος πολιτικός και στρατιωτικός
1977 - Τσάρλι Τσάπλιν, Κινηματογραφικός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1983 - Χουάν Μιρό, Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης
1989 - Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτης της Ρουμανίας επί δύο δεκαετίες (εκτελέσθηκε)
2006 - Τζέιμς Μπράουν, Αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της σόουλ, της φανκ και της ρυδμ `ν` μπλουζ μουσικής.